понеділок, 20 лютого 2012 07:00

Операції на судинах діабетикам роблять без розрізів

— Діабет у мене діагностували ще сім років тому. Але останнім часом просто вимучує сильний біль у нозі, — розповідає львів'янка 51-річна Романа Басюк. — Ходити не можу, мушу постійно зупинятися й шукати опору. Судинний хірург поставив діагноз ангіопатія нижніх кінцівок. Попередив, що без лікування можу втратити ногу.

Може, існують якісь методи, які вбережуть мене від ампутації?

— Діабетична ангіопатія, ураження судин, розвивається в діабетиків на фоні підвищеного рівня глюкози у крові. Судинна стінка потовщується до повного перекриття просвіту артерії, — розповідає головний спеціаліст із судинної хірургії центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами президента України Юрій Гупало. — Погіршується кровотік, і виникає ризик втратити кінцівку.

Які операції проводять для відновлення кровопостачання в судинах ніг?

— За допомогою сучасних методик відновити кровопостачання в уражених судинах на нозі можна малоінвазивними методами, тобто без розрізів. Якщо в пацієнта часткове звуження ділянки артерії, то найефективніше ендоваскулярне втручання. При ньому у просвіт артерії через прокол вводять катетер із балоном, який підводять до місця звуження судини. У потрібному місці балон роздувається та розширює просвіт. Так відновлюється нормальний кровотік. При потребі в ураженому місці встановлюють стент — такий собі каркас, який запобігає подальшому звуженню судини. При значних закупорках артерій робимо шунтування. Створюємо штучний кровотік в обхід закупореної судини.

Як можна запобігти синдрому діабетичної стопи?

— Потрібно постійно бути під контролем ендокринолога та щороку проводити ультразвукове дуплексне сканування. Воно дозволяє не тільки побачити судину, її стінки, навколишні тканини, а і рух крові судиною, його напрямок, швидкість, перепони, які порушують нормальний кровотік. Можна встановити прохідність артерій ніг і визначити, чи є можливість відновлення кровопостачання. Це дослідження безболісне і не потребує якоїсь підготовки.

Зараз ви читаєте новину «Операції на судинах діабетикам роблять без розрізів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути