вівторок, 19 лютого 2013 00:00

Око видалили через контактні лінзи

Британка 42-річна Джекві Стоун осліпла на одне око від інфекції з контактних лінз, які вона одягла раз. Стоун зробили 22 операції, але зір врятувати не вдалося. Око видалили, щоб інфекція не потрапила до зорового нерва і мозку.

Стоун працює у школі вчителькою математики, має двох дітей. Через далекозорість користується лінзами 20 років.

— Я не з тих, хто ризикує. Завжди мию руки перед тим, як ставити лінзи в очі. Зранку все було добре, а надвечір у зіницях почало сильно пекти. Зняла й викинула лінзи. Наступного дня стала бачити розмито. Щогодини око боліло все сильніше.

Не зверталася до лікарів ще два дні. Коли біль став нестерпний, пішла в лікарню.

— Прописали якісь краплі й відправили додому. А наступного дня знов до них побігла, бо стало ще гірше. Від болю кричала, зуби цокотіли. Лікарі мені в той день вкололи стільки знеболювального, що можна було стерпіти перелом ноги. Та ліки не подіяли. Рогівка ока заповнилася кров'ю, зіниця пожовтіла і вкрилася плівкою з білими плямами.

Через місяць після останньої операції Джекі зробили протез ока. Одягає його, коли виходить за покупками і на роботу.

На будь-які лінзи незалежно від ціни та виробника може потрапити інфекція, яка викликає запалення ока, зауважує офтальмолог зі столичної клініки "Аїлаз" Олена Прохвачова.

— Поверхня лінзи може збирати бруд із повітря. Також він потрапляє із контейнерів, в яких зберігають лінзи. У перші години починають текти сльози, з'являється біль. Тоді лінзи треба викинути і йти до лікаря.

У лінзах не можна спати. Якщо їх переносити хоча б день, ризик інфекції збільшується удвічі. Від тривалого носіння рогівці бракує повітря.

— Коли інфекція легка, око червоніє і сльозиться пару днів. Але може потрапити й агресивний мікроорганізм. Тоді розвивається виразка рогівки. Таке буває від вірусу герпеса, грибка чи травми ока. Інколи виразка утворюється миттєво — за кілька годин. Скоріш за все, так і сталося у британки через грибок. Виразку рогівки також спричиняє ослаблення імунітету. Тоді найменше запалення переходить в ускладнення. Від цього падає зір, око болить.

Інколи люди сліпнуть на одне око чи обидва. У 35% хворих виникає глаукома. Тоді звужується поле зору.

— Лікують краплями для очей, колють антибіотики. Одночасно приймають вітаміни А та В. Коли запалення загоюється, на його місці лишається рубець.

У складних випадках уражену частину ока вирізають. Нову пересаджують від донора. Ціле око пересаджувати ще не навчилися.

250

відтінків розрізняє здорове око людини. Також бачимо ще п'ять-десять мільйонів змішаних кольорів. 99% людей, старших 50 років, мають потребу в окулярах, бо з віком кришталик втрачає здатність чітко фокусуватися. Тоді предмети краще бачать на віддалі. Катаракта — помутніння кришталика — виникає в усіх людей із 70-80 років. Це не хвороба, а природний процес, подібний до сивішання.

 

Зараз ви читаєте новину «Око видалили через контактні лінзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути