понеділок, 05 грудня 2016 06:10

Одна таблетка на добу убезпечує від СНІДу

Автор: ФОТО З САЙТА www.tvzvezda.ru
  Річний курс лікування долутегравіром коштує 4500 гривень — удвічі дешевше, ніж ­препарати ­четвертого покоління
Річний курс лікування долутегравіром коштує 4500 гривень — удвічі дешевше, ніж ­препарати ­четвертого покоління

Хворий на ВІЛ може інфікувати за рік двох осіб. Якщо він приймає антиретровірусну терапію, то стає безпечний для партнерів. Бо концентрація вірусу в організмі різко спадає. Людина залишається ВІЛ-позитивна. Однак недуга не прогресує.

— Україна на другому місці за розповсюдженням СНІДу в Європі. На першому — Росія. Сьогодні лише в Києві живуть 24 тисячі ВІЛ-позитивних. А на диспансерному обліку перебувають 12. І тільки шість тисяч отримують терапію. Тобто кожен другий не знає про свій діагноз, — говорить Олександр Юрченко, головний лікар Київського міського центру СНІДу. — Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує призначати ­антиретровірусну терапію всім, хто живе з ВІЛ. Створили навіть спеціальну програму "90–90–90". Це означає, що 90 відсотків ВІЛ-інфікованих мають знати, що вони інфіковані. 90 відсотків людей із ВІЛ повинні перебувати на антиретровірусній терапії. В 90 відсот­ків із них вірус у крові має пригнічуватися.

Якщо пацієнту з ВІЛ призначили одну схему терапії, бажано не змінювати її довічно. Інакше це зашкодить. Натомість, у світі з'явився препарат шостого покоління — долутегравір. Він ефективніший і безпечніший. Приймають його раз на добу. Досі в Україні хворих лікували препаратами четвертого покоління. Річний курс коштував майже 10 тис. грн. Долутегравір дозволяє вкластися в 4500.

— Це маленька революція в боротьбі зі СНІДом, — каже 39-річний Дмитро Шерембей, голова Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ. — У Таїланді так зупинили передачу інфекції від матері до дитини.

У державний бюджет на наступний рік заклали 5,9 млрд грн на закупівлю препаратів для програм із ВІЛ/СНІД, туберкульозу, вірусних гепатитів, гемофілії, дитячої онкології. Ліки від ВІЛ нового покоління планують придбати за рахунок благодійників.

293 739 осіб в Україні мають статус ВІЛ-позитивних із 1987 року. 40 816 із них померли. 68 тис. лікуються.

Зараз ви читаєте новину «Одна таблетка на добу убезпечує від СНІДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути