понеділок, 18 лютого 2013 00:30

Нирки обстежують за півроку до вагітності

Львів'янка 25-річна Галина Саврук рік тому запланувала вагітність. Перед цим пройшла обстеження.

— У дитинстві часто хворіла на запалення нирок, — каже. — Боялася, що хронічна недуга може спричинити викидень або дитинка народиться недоношеною. Тому першим ділом звернулася до уролога на обстеження. Аналіз сечі не виявив запалення, білок відсутній, кров теж у нормі. А УЗД показало солі в нирках. Лікарка порадила не вагітніти, доки не виведу їх, бо можуть бути ускладнення. Приймала антибіотики, пила сечогінні чаї, кожні два тижні здавала аналіз сечі. Через три місяці ультразвук не виявив солей у нирках, через місяць завагітніла. Коли виношувала, трохи боліло в поясниці. Тоді лікарка приписала протизапальні на рослинній основі, слідкувала за тиском і температурою. Син народився здоровий.

— Жінкам стан здоров'я слід перевіряти щонайменше за півроку до вагітності, так можна уникнути будь-яких патологій, — каже львівський нефролог Любомира Кіт, 68 років. — До мене часто потрапляють пацієнти вже на стадії хронічної ниркової недостатності, їх потрібно підключати до апарата штучної нирки. А могло того не бути, коли б відповідально ставилися до обстежень і прислухались до рекомендацій лікарів. Нирки в нас, як великий завод, що за день пропускає й очищає в 300 разів більше крові, ніж узагалі міститься в людині. Під час вагітності проробляє це ще за організм дитини. То дуже велике навантаження. Крім того плід тисне на сечові шляхи, і через це можливий застій сечі. Хворі нирки цього можуть не витримати. Такі симптоми, як підвищення артеріального тиску, набряки на ногах і високе виділення білка свідчать про небезпеку для жінки та малюка. З матерями тоді проводяться бесіди, їх орієнтують, що можливість виношування дитини є низькою, рекомендують перервати вагітність.

Для профілактики захворювань нирок лікар радить вживати щодня 2,5 л рідини. Не переохолоджуватись. Уникати гострого, солоного, перченого та алкоголю.

Зараз ви читаєте новину «Нирки обстежують за півроку до вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути