понеділок, 17 червня 2013 00:00

Найбільше з хворою спиною звертаються після польових робіт

 

Військовий 40-річний Валерій з Києва скаржиться на біль у спині на прийомі у нейрохірурга Ігоря Курільця. Фахівець очолює Міжнародний центр нейрохірургії.

— Почалося 2009 року. Щодня болять спина, поперек. Віддає у ліву ногу. Мені доводиться і в офісі сидіти, і машину водити. Гірше ввечері. Полежав — ніби пройшло. Постійно займаюсь спортом, все одно спина дошкуляє. Мама теж так мучилася, думаю, передалося.

— Фізичними вправами хребет не можна зміцнити, тільки ослабити, — розповідає Ігор Петрович. — Особливо небезпечна важка атлетика. Хребет з часом зношується. Що більше на нього навантаження, то гірші зміни. На синдром перевантаженого хребта страждають шахтарі, сантехніки, газозварники, будівельники. Ті, хто піднімають важке. Це професійна хвороба спортсменів. Також тих, хто працює у сільському господарстві. Є статистика, що найбільше з хворою спиною звертаються після польових робіт.

Недуга розвивається й у людей, що важать понад 100 кг.

— Надмірна вага практично розчавлює хребет. Таким хворим найперше приписують дієту. На МРТ видно, що у пацієнтів чорніють міжхребцеві диски. Вони ущільнюються, дегенерують, старіють. Це буває й у 20-річних. Перевантаження хребта призводить до утворення гриж, зміщення хребців. У важких випадках потрібна операція.

Перші ознаки недуги — коли після роботи починає боліти спина. Тоді радять зменшити навантаження.

— Перестаньте носити важке. Треба частіше відпочивати. Наші предки казали, що після обіду треба полежати, щоб "сало зав'язалось". І були праві. Варто хоч кілька хвилин простягнутися на ліжку. Добре, якщо на роботі є кушетка Сидяча праця теж обтяжує хребет. Корисно двічі на день по 30 секунд повисіти на перекладині, "шведській стінці". Єдиний вид спорту, яким можна займатися з хворою спиною, — це плавання.

 

Запис на консультацію: Центральна клініка, Київ, вул. Липська, 11, станція метро Хрещатик. Тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

 

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (сьомий поверх), тел. 0(67) 891 00 00.

www.neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Найбільше з хворою спиною звертаються після польових робіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути