четвер, 01 жовтня 2009 17:15

Людмила Скорогляд вилікувала руки вишиванням

Автор: фото: Людмила СКОРОГЛАД
  У Людмили Скорогляд із Черкас перестали німіти руки після того, як захопилася вишиванням. Травму хребта вона отримала в дитинстві
У Людмили Скорогляд із Черкас перестали німіти руки після того, як захопилася вишиванням. Травму хребта вона отримала в дитинстві

Десять років тому в 60-річної Людмили Скорогляд із Черкас дала про себе знати травма хребта. Отримала її в дитинстві.

— Після травми в мене була операція, лікарі діагностували перелом шийного грудного відділу хребта, — згадує Людмила Скорогляд. — Через це в руках і ногах порушився кровообіг. А з часом з"явилися неприємні відчуття, боліла спина, кістки, м"язи. На спині почали з"являтися бугрики, німіли руки й ноги. Із кожним днем почувалася все гірше. Дійшло до того, що не могла стати на ноги, а в руках тримати ложку. Я їх просто не відчувала.

Щоб відновити рухливість рук, почала вишивати ікони. Ікону апостола Павла вишивала півтора року.

— Голку було неможливо тримати в руці. Починала вишивати з кількох рядків. Майже щодня додавала по рядку. Бували дні, що не могла й рядка пройти. Під кінець пальці все більше починали слухатися.

Вона підрахувала: щоб вишити одне полотно, треба зробити 10 тис. стібків. Зараз картину вишиває за місяць. Стверджує, що лікування вишивкою не тільки допомагає тримати себе у формі, а й забезпечує добрий настрій.

— Це ще й діє, як антидепресант. Бо підсвідомо в людини існує страх перед хворобою. Я за вишиванням забуваю про все, заспокоююся. Зосереджую всю увагу на кольорах, спокійно підраховую клітинки.

За 10 років у Людмили Миколаївни зібралося понад 50 вишитих ікон. На кожну підбирає в середньому 54 тони ниток.

Бували дні, що не могла й рядка пройти

— Нервова система відновлюється довго, рік-півтора, — пояснює нейрохірург Черкаської третьої міської лікарні Станіслав Новіков, 32 роки. — Якщо людина займається вправами, то буде й результат. Ми пропонуємо вправи з м"ячиком, стискати-розтискати гумовий "бублик". Для ніг є пасивний велосипед, за людину крутять педалі інші, й автоматично рухаються ноги. Але вишивання теж підходить для відновлення функцій пальців руки.

У Людмили Скорогляд було дві виставки в Черкаському художньому музеї. Люди інколи не вірять, що ікони вишиті.

— Раджу людям, які мають проблеми зі здоров"ям, не опускати рук. Шукайте собі заняття до душі. Мені допомогло вернути роботу рук вишивання ікон, а хтось може взятися за в"язання, — радить Людмила Миколаївна.

Рудницька не любить чорних ниток

Для трудотерапії підходять вишивання, розпис по глині, виготовлення виробів із дерева. Це допомагає хворим відволіктися від думок про хворобу. Дрібна моторика рук покращує роботу мозку, розвиває м"язи.

Коли людина працює, покращується настрій.

Співачка Анжеліка Рудницька, 39 років, почала вишивати п"ять років тому. Вона була прикута до ліжка через хворобу хребта. Наприкінці 2008-го хвороба знову загострилася.

— 24 вересня Анжеліка зробила виставку вишиваних подушок із серії "Прамісто", — каже менеджер Ірина Константінова, 28 років.

Співачка створила 25 робіт із зображенням будинків, які перетворюються на квіти. Її картини яскраві, Рудницька не вишиває чорними нитками.

Валерія ВОЄВОДІНА

Зараз ви читаєте новину «Людмила Скорогляд вилікувала руки вишиванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути