понеділок, 03 вересня 2012 06:00

Лікування стовбуровими клітинами заміняє пересадку печінки

Автор: Фото надане Інститутом клітинної терапії
  У столичному Інституті клітинної терапії зберігають пуповинну кров. Зі стовбурових клітин роблять препарати, якими відновлюють хворі органи
У столичному Інституті клітинної терапії зберігають пуповинну кров. Зі стовбурових клітин роблять препарати, якими відновлюють хворі органи

32-річний Максим Бабій вилікував цироз печінки стовбуровими клітинами. Про свою хворобу дізнався у 25 років.

— Гуляв, любив випити, наркотиками бавився. Якось стало дуже зле, викликали "швидку". Діагностували гепатит С, цироз і фіброз печінки. Я не міг ворухнутися, чув, як лікарі говорили мамі, що довго не проживу. Але батьки відвезли в німецьку клініку, де мені підсадили мої ж стовбурові клітини. Вони все вилікували. Вже сім років живу нормально. Поправився, їм усе, крім солоного і смаженого, ходжу до спортзалу, але в міру.

В Україні також успішно лікують цироз печінки, розповідає доктор медичних наук 61-річний Юрій Гладких. Він головний лікар столичного Інституту клітинної терапії, де врятували кілька десятків пацієнтів із таким діагнозом.

— Зазвичай печінка відновлюється сама. При цирозі її клітини відмирають, їх заміщує рубець. Цироз провокують гепатити В і С, алкоголь та деякі ліки. Рідко — збої імунітету. Найчастіше хворіють чоловіки після 40. Недуга може не проявлятися десятки років, але безперервно прогресує.

Згодом людина худне, слабне, погано їсть і спить. У неї болить під правим ребром, червоніють долоні, свербить шкіра, особливо ночами. Часто з'являються синці і кровотечі.

Традиційно цироз лікують препаратами, що покращують обмін речовин та захищають живі клітини. Призначають сечогінне, вітаміни, дієту, відпочинок. Але печінка не завжди відновлюється, й пацієнту стає гірше.

Часто цироз виявляють, коли людина при смерті. Лікарі закликають обстежуватися, щойно печінка заболить.

— До нас привезли 60-річного чоловіка з цирозом печінки, що розвинувся внаслідок вірусного гепатиту. Він був у гарячці. Шкіра і білки очей пожовтіли, живіт набряк. Медикаменти й апаратне очищення крові не допомогли. Ми пролікували його з введенням стовбурових клітин. За 10 днів виписали без водянки і жовтухи. За два місяці аналізи показали, що печінка почала функціонувати набагато краще. Стовбурові клітини, потрапляючи у хворий орган, перетворюються там на властиві йому здорові. Тому печінка  відновлюється, і хвороба перестає прогресувати.

— Клітинні препарати, вироблені в нашому кріобанку, вводять у клініці внутрішньовенно. Стовбурові клітини здатні знаходити ушкоджені органи та відновлювати їх. Хворий перебуває у лікарні тиждень. За місяць йому стає краще, зникають жовтизна, свербіж, болі. Після пересадки стовбурових клітин раз на півроку варто здавати аналізи. Можливий повторний курс. У методу протипоказань немає.

Лікування клітинами може замінити трансплантацію печінки.

— До нас звернувся італієць, який стояв у черзі на пересадку. Ми пролікували його стовбуровими клітинами, і від трансплантації він відмовився. Трансплантація — дуже ризикована операція. Потім людина все життя має приймати ліки, які знижують імунітет, щоб запобігти відторгненню. Кожен п'ятий помирає. Люди роками чекають донора.

 

Кров із пуповини зберігають замороженою

Стовбурові клітини містять усю генетичну інформацію організму і можуть перетворитися на будь-які інші, каже Юрій Гладких.

— Формують кістки, шкіру, мозок, нерви та внутрішні органи. Їх дуже багато в материнській плаценті, пуповинній крові.

В Україні є банк пуповинної крові. Її зберігають при температурі мінус 196 градусів.

 

Зараз ви читаєте новину «Лікування стовбуровими клітинами заміняє пересадку печінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути