понеділок, 18 березня 2013 07:00

Кров чистять три години раз на місяць

Автор: фото: Таїса ОЛІЙНИК
  Чернігівський єпископ Лонгін раз на два місяці проходить процедуру фільтрації крові від зайвого холестерину. В такий спосіб запобігає інфаркту та інсульту
Чернігівський єпископ Лонгін раз на два місяці проходить процедуру фільтрації крові від зайвого холестерину. В такий спосіб запобігає інфаркту та інсульту

Єпископ із Чернівецької області 47-річний владика Лонгін, у миру Михайло Жар, раз на два місяці проходить процедуру фільтрації крові від зайвого холестерину. В київському Центрі серця є єдиний в Україні потрібний апарат. Пацієнт 3 год. лежить на кушетці, доки його кров очищують.

— Я мав три інфаркти. Рік тому стало дуже погано, почалися болі у грудях. У мене ще цукровий діабет. Важко підніматися сходами, хоч службу відправляю легко. Лікарі порадили пройти фільтрацію рік тому.  Після апарата починаю почуватися краще через кілька днів. Менше болить серце, минає задишка. Процедура неболюча. Спочатку проходив очистку раз на місяць. Тепер — на два.

Підвищений холестерин, і пов'язаний з ним ризик інфаркту в чоловіка спадковий.

— Обидва брати померли. Їм було 46 та 52 років. У 50 від інфаркту пішла мати, батько з цієї ж причини — в 32. Свій стан пов'язую з тим, що маю багато турбот. Виховую 400 дітей у притулку села Молинці.  У піст мені легшає. Але, чесно кажучи, не дуже його люблю.

Після процедури медсестра показує пацієнту прозорий мішечок із концентратом його холестерину. Важить не менше 300 г. Завідувач відділення інтенсивної терапії центру 39-річний Олександр Дружина розповідає, що у деяких хворих збирається 600 г.

— Принцип роботи апарата простий. Підключають як звичайну крапельницю. Людині ставлять два катетери у вени біля ліктя. З однієї руки кров  забирається, в іншу повертається. Тобто кров наче перетікає із одної руки в іншу. В цю петлю вставлений апарат. Він розділяє кров на клітини та плазму.  Клітини повертаються у кров людини. А плазма потрапляє на фільтр, який затримує холестерин.

Фільтри випускають на єдиному заводі у світі — в Японії. За 3 роки в Центрі серця зробили 600 процедур.

— У 52-річного пацієнта сонні артерії були забиті на 80 відсотків холестерином. За рік процедур звуження зменшилось до третини.

Кульгають через звужені судини

— Холестеринові бляшки призводять до ішемічної хвороби серця, стенокардії, інфаркту та інсульту, — розповідає Андрій Хохлов, 33 роки, завідувач відділення ендоваскулярної хірургії Київського центру серця.

— Це жир, який утворюється в печінці людини. Ним живиться організм. Коли людина старіє, холестерину стає забагато і він починає відкладатися на стінках судин. Утворюється бляшка, яка заважає крові рухатися. Серце не отримує достатньо кисню й починає боліти.

Уражаються судини головного мозку і ниркові артерії.

— Буває, людина раптом починає кульгати. Раніше проходила кілометр, а зараз 300 метрів. Це може бути ознакою того, що бляшки забивають судини кінцівок. Часто симптомом стає зниження сексуальної функції у чоловіків.

Радить дотримуватися знежиреної дієти та займатися спортом.

Зараз ви читаєте новину «Кров чистять три години раз на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути