Світлана Кропивка, 35 років, із міста Полтава лікує застуду коренем імбиру. Так її в дитинстві лікувала мама.
— У мене двоє дітей. То взимку чи восени часто схоплювали якісь віруси. То стільки вже тієї хімії їм давала! — розповідає жінка. — А тоді мама нагадала старий рецепт. Тепер тільки ним і виходжую своїх дітей, як приходять додому із мокрим носом і болем у горлі.
Жінка купляє корінь імбиру і подрібнює його на тертці.
— Зовні він схожий на топінамбур, але дуже запашний. Спершу відрізаю частину, чищу її ножем, як картоплю. Беру половину чайної ложки подрібненої маси, кладу до чашки і заливаю окропом. Туди ж додаю дві ложки малинового чи смородинового варення. Після одного ковтка такого напою в горлі пече, як після перцю. Його треба пити 2–4 рази на день. На ніч можна приготувати молоко з імбиром.
Імбир можна додавати в чорний чай. За 2–3 дні застуда минає.
— Найчастіше імбир використовують як приправу до страв. Але він має і лікувальні властивості, — пояснює приватний лікар-нутріциолог із Полтави Тетяна Козлова. — Це сильний природний антибіотик. Добре стимулює імунну систему та знімає температуру.
За високої температури подрібнений корінь імбиру додають у чай із медом і лимоном.
Коментарі