понеділок, 21 травня 2012 06:30

Контрастний душ зміцнює судини

Автор: фото з сайта www.cdn.sheknows.co
  Знижений тиск лікують контрастним душем. Підвищений — тривалою ходою та дієтичним харчуванням
Знижений тиск лікують контрастним душем. Підвищений — тривалою ходою та дієтичним харчуванням

У похмуру погоду люди зі зниженим тиском відчувають сонливість і знесиленість.

— У такий час три чашки натуральної кави на день не зашкодять. За умови, що люди зі зниженим тиском п'ють її систематично, а не вряди-годи. Якщо організм не звиклий до напою, може прискоритися серцебиття, початися тахікардія, — каже столичний кардіолог Лідія Лібова, 52 роки.

Людям із низьким тиском для його нормалізації радить контрастний душ. Він зміцнює судини. Почати процедури варто з обтирання після теплої води. Рушник змочують холодною. Корисно пити настоянку китайського лимонника, женьшеню.

— Низьким вважають показник від 100 на 70 і менше. Але у дітей інша шкала. Бувало, зміряю дитині тиск, а він — 93 на 52. Мама в паніці, але для 4-річної дитини це нормально.

Тиск у дітей сягає "дорослого" рівня під час статевого дозрівання. З віком підвищується.

— Судини стають менш еластичні. Тиск зростає сам собою. Тому не раджу без потреби наганяти його ліками.

Низький тиск притаманний худорлявим. Повні та схильні до надмірної ваги зазвичай мають підвищений. Таких — 80%.

— Якщо високий тиск не приводити до норми, розвиватиметься діабет, буде ризик інфаркту. Прийшла якось пацієнтка. Кажу: якщо не  почнете займатися спортом і не зміните харчування, то через два роки у вас буде підвищений цукор. Вона махнула рукою. Через два роки приходить — діабет. Я пишу призначення, а вона ще з кабінету не вийшла, кричить, що я понаписувала їй зайвого. Ще пару років такого нехтування своїм здоров'ям, і матиме інфаркт.

Серед померлих 2010 року 67% пішли з життя через хворі серце та судини. Від онкології — вп'ятеро менше, зауважує кардіолог. Радить зменшити споживання солі. Від неї зростає рівень натрію в організмі, затримується рідина, тому підвищується тиск.

— Гіпертонію можна контролювати. Маю пацієнтку, в якої тиск був 240 на 130. Два роки підбирала їй препарати й дозування. Вона почала займатися собою і вже п'ять років має стабільний тиск. Піднімається зрідка, але не вище 130 на 80.

Радить замінити червоне м'ясо й твердий сир на м'який та курятину. Також — ходити по 3 год. на день, записатися у тренажерний зал, вранці робити зарядку.

— За кордоном є спеціальні доріжки, якими люди на роботу біжать, аби давати організму навантаження.

 

Тиск скаче через жовчний міхур

— Буває, у пацієнтів тиск піднімається до 180, але кілька разів на рік. Це від викиду адреналіну. В одної пацієнтки таке буває напередодні її дня народження, — додає Лідія Лібова. — Така ж криза може бути наслідком хвороби жовчного міхура.

У момент різкого підвищення тиску кардіолог радить покласти під язик пігулку каптоприлу, але не зловживати. Як полегшає, звернутися до лікаря.

 

Зараз ви читаєте новину «Контрастний душ зміцнює судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути