понеділок, 16 січня 2017 00:45

"Кінську стопу" лікують тільки операцією

 

— При парезі обох стоп люди ходять, наче по болоту, високо піднімаючи ноги, — каже Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Хвороба ще називається "висяча" або "кінська" стопа. Зазвичай обвисає одна. Але є пацієнти настільки неуважні до себе, що доводять до парезу обох ніг.

Хвороба починається із сильного болю в спині. Його не знімають навіть знеболювальні. Одного дня раптом обвисає стопа. Хворий не може її підняти, стати на п'яти. Ходить, волочачи ногу по підлозі. Спричиняє парез грижа у поперековому відділі хребта. Вона перетискає нерв, що відповідає за рух стопи.

— Нещодавно до нас один хворий так прийшов, — продовжує нейрохірург. — 63-річний чоловік із Черкащини. Живе в селі, тяжко працює. Ліва стопа відмовила два роки тому. Сам якось лікувався. ­Тепер — права. Знімки МРТ показали дві грижі в поперековому відділі хребта. Ми стару навіть не чіпали, бо зміни, що відбулися, — незворотні, нерв відмер. А праву ногу спробували врятувати. Прогноз хороший. Ходитиме.

Чоловіку видалили грижу й вивільнили вражений нерв. Операцію вважають нескладною. Триває 20–30 хв. Пацієнта виписують наступного дня. Але відновлюється нерв до півроку. Залежить від того, як довго був затиснений.

— Це стиснення механічне. Нічим іншим, окрім операції, не прибирається. Лікувати парез потрібно швидко, не пізніше ніж за тиждень після виникнення. Більшість хворих, яких оперуємо в Україні, звертаються через декілька місяців після цього. Вони невчасно прооперували грижу, займалися самолікуванням — масажами, мануальною терапією. І тільки згаяли час.

Якщо люди не лікують парез, згодом біль минає. Але це означає, що нерв уже не працює. Людина так і волочитиме ногу все життя. Доки стопа ще болить, у пацієнта є шанс, що після операції ходитиме.

Запис на консультації до лікарів Міжнародного центру нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «"Кінську стопу" лікують тільки операцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути