понеділок, 11 лютого 2013 00:00

"Каша має бути напівсира, така найкорисніша"

Автор: фото з сайта www.kievyogastudio.com
  Корисні властивості рослинної їжі посилюють спеціями. Вони покращують травлення і кровообіг, знищують бактерії
Корисні властивості рослинної їжі посилюють спеціями. Вони покращують травлення і кровообіг, знищують бактерії

Три місяці тому киянка 30-річна Галина Найдюк важила 90 кг. Щоб схуднути, почала харчуватися за давньоіндійською системою аюрведа. За 12 тижнів схудла на 17 кг. Тепер важить 73. Допомогла їй аюрведичний лікар Тетяна Нарзанова, 34 роки.

— Від надмірної ваги у Галини підвищувався тиск, мала задишку. Порадила їй довгу, але безпечну дієту. За цей час вивели з печінки токсини, організм очистився. Вона худла повільно без шкоди для здоров'я, — розповідає медик.

За аюрведою, люди поділяються на різні типи за статурою, зовнішністю і рисами характеру.

— Галина має широкі стегна, великі очі, спокійний характер. Швидко стомлюється, сонлива. Такі люди найбільше схильні до повноти, бо мають уповільнений обмін речовин. Їм треба їсти малими порціями, проте часто. Бажано не вживати солодкого, смаженого і солоного.

Галина відмовилася від м'яса і риби. Їла лише свіжі страви. Вчорашні суп і вінегрет викидала, бо, за аюрведою, вони вже втратили користь.

— Вставала рано. Коли о шостій, бува, й о четвертій. Випивала склянку теплої води з трьома краплями лимонного соку й чайною ложкою меду. Такий напій умиває і змащує шлунок. Очищує кишківник від токсинів, покращує травлення. Заодно пробуджує організм. Тоді зранку хотітиметься їсти. У цей час важливо сходити в туалет, помитися, почистити зуби — токсини вийдуть швидше.

Снідала о сьомій ранку. Варила вівсянку, додавала курагу, родзинки та волоські горіхи.

— Каша має бути напівсира, така найкорисніша. З десятої ранку до другої дня пора обідати. В цей час їдять найбільше за добу. Це має тривати щонайменше півгодини.

Варила суп із гарбуза й селери. Додавала петрушку, чайну ложку кукурудзяної олії. Також їла овочевий плов або пшеничну кашу. Голубці робила без м'яса.

— Три місяці готувала страви із двох-трьох продуктів. Що довше готують їжу, то гірше вона перетравлюється. Від цього в шлунку буває важкість, підвищується артеріальний тиск.

На вечерю до шостої вечора пила чашку гарячого молока із імбиром, кардамоном і куркумою.

Ті, хто дотримується принципів аюрведи, не їдять уночі.

— Пацієнтка не могла звикнути, бо раніше до ранку працювала за комп'ютером і постійно жувала бутерброди. Якщо не лягти спати до 11 вечора, в тілі розгориться вогонь травлення.

Тоді замість того щоб виводити токсини, шлунок перетравлює їжу. Від цього бувають гастрит, виразка. Від нічної їди гладшають на 3 кг щотижня.

— Коли почала регулярно висипатися, за два тижні обличчя стало чисте, зникли синці під очима. Сама собою худла на 1,5-2 кілограми щотижня.

Узимку прогріваються імбирним чаєм

— Годуємо клієнтів сезонними продуктами, — говорить адміністратор столичного "Аюрведа кафе" 35-річна Ольга Шелудякова. — Улітку включаємо в меню фруктовий напій ласі з йогурту і фруктів. За аюрведою, він охолоджувальний. А в холоди варто пити імбирний чай. Салати взимку робимо із моркви, селери, червоного перцю. Заправляємо їх кукурудзяною олією.

Аюрведи не їдять цибулі й часнику. Вірять, ці овочі поступово руйнують біополе людини.

— Натомість до салатів додаємо спецію асафітіда із кори дерева ферула. Ця спеція вбиває мікроби під час застуди. А якщо розмішати чверть чайної ложки порошку в склянці теплої води, відразу ж прочищається горло, відновлюється голос.

 

Зараз ви читаєте новину «"Каша має бути напівсира, така найкорисніша"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути