четвер, 26 березня 2009 17:25

Йога для вагітних полегшує пологи

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Інструкторка Київської школи йоги Євгенія Носова у столичному бізнес-центрі ”Кубик” двічі на тиждень проводить заняття для майбутніх мам. Жінка на п’ятому місяці вагітності
Інструкторка Київської школи йоги Євгенія Носова у столичному бізнес-центрі ”Кубик” двічі на тиждень проводить заняття для майбутніх мам. Жінка на п’ятому місяці вагітності

Із лютого у другому корпусі столичного бізнес-центру "Кубик" заняття з йоги для вагітних проводить інструктор Київської школи йоги з методикою коректного підходу до хребта Євгенія Носова, 34 роки. Жінка на п"ятому місяці вагітності, видно кругленький випуклий живіт.

— Це викликає до мене довіру і прихильність вагітних, — каже Євгенія. Заняття для майбутніх мам проводить двічі на тиждень. — Почуваюся набагато краще, ніж при першій вагітності п"ять років тому. Тоді йогою ще не займалася. Відчуваю легкість, гнучкість рухів, і відчуття тіла зовсім інше.

На йогу Євгенію привела подруга.

— Перед цим мала невдалу вагітність — була психологічно подавленою, спустошеною. А йога допомогла заспокоїтися.

Євгенія запрошує до кімнати, де проводить заняття з вагітними. У приміщенні напівтемрява, горять свічки, у кутках — великі соляні лампи, акваріум. На стінах — килимки із зображенням східних мудреців, під ними розкладені подушки. Різьблена ширма відділяє інструкторську роздягальню. Грає легка заспокійлива музика.

— Займатися йогою ніколи не пізно. Бажано починати відвідувати заняття до вагітності чи на перших її місяцях. Але багато жінок приходять уже на сьомому місяці. Корисність від йоги вони все одно відчують. Окрім правильного дихання, вагітні стають емоційно врівноваженими, зміцнюються руки, ноги, спина, поліпшується постава, розкривається грудна клітка, тазостегнові суглоби, укріплюються м"язи, що беруть участь при пологах.

Додає: якщо термін вагітності чималий або була загроза викидня, виключають деякі вправи. Зокрема рухи для живота, що розтягують і витягують його.

Перед тим як почати вести курси для майбутніх мам, Євгенія ретельно вивчала вправи з йоги для вагітних, відвідувала подібні заняття.

— Була дещо шокована. Бо одразу ставити на голову вагітну ні до чого хорошого не приведе. Тіло жінки має бути готовим до такого, і вагітність не той період, аби так експериментувати. Зрозуміла: на моїх заняттях такого не буде.

На основі коректного підходу до хребта Носова розробила методику вправ для вагітних.

Їсти перед заняттям не варто

— Мої заняття більше психологічні, релаксаційні, аніж фізкультурні. Майбутнім мамам необхідна атмосфера, настрій аби розслабитися, відчути своє тіло і стан дитини.

О 12.00 на заняття сходяться жінки. Двоє прийшли вперше. Випуклих животиків майже не помітно. Перевдягнувшись, босоніж стелять килимки навколо інструктора, сідають у позу лотоса, закривають очі. Євгенія просить розслабитися і поступово відчути всі органи тіла.

— Голова має бути пустою, аби відпочити від думок і сконцентруватися на диханні.

Переключення уваги допомагає пережити біль при переймах. Носова просить жінок уявити усмішку й подумки усміхнутися собі, кожному внутрішньому органу, майбутнім синові чи доньці.

Кожну вправу роблять раз, але по кілька хвилин. Вагітні під керівництвом інструктора тримають рівно спину, сидять у позі лотоса, розводячи руки, глибоко вдихають і видихають. Стоячи, тягнуться долонями до неба. Деякі вправи мають полегшені варіанти.

— Хто відчуває втому, витягніться на килимку й відпочиньте, — каже інструктор.

Носова просить жінок лягти і повільно розслабити м"яз за м"язом, починаючи з ніг. Жінка на чималому терміні вагітності засинає. Наприкінці заняття — комплекс дихальних вправ. Вагітні дихають, закриваючи пальцем то одну, то другу ніздрю.

— Уперше трішки важкувато, але цікаво, — розповідає висока жінка. Заняття тривало півтори години. — Це моя перша вагітність.

Для новачків Носова пояснює, що їсти перед заняттям не варто:

— Звісно, якщо важко втриматися, то зробіть легенький сніданок чи з"їжте щось рідке.

Відновлювати заняття з йоги Євгенія радить за місяць після пологів. Додає, що більшість жінок, які займалися під час вагітності, продовжують курси.

Зараз ви читаєте новину «Йога для вагітних полегшує пологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути