пʼятниця, 15 липня 2011 00:00

Ірина Виноградська мала інсульт у 18 років

Автор: фото: Тамара Тисячна
  Ірина Виноградська з міста Калинівка на Вінниччині займається на шведській стінці у себе вдома. Робити вправи їй порадили після пережитого інсульту
Ірина Виноградська з міста Калинівка на Вінниччині займається на шведській стінці у себе вдома. Робити вправи їй порадили після пережитого інсульту

25-річна Ірина Виноградська з міста Калинівка Вінницької області сім років тому мала інсульт. Їй паралізувало правий бік та відібрало мову. Двічі робили операції на головному мозку з трепанацією черепа. Третій раз оперували у Празі гамма-ножем. Зараз Ірина ходить, на хвору ногу ледь кульгає. Говорить трохи затинаючись. Кисть правиці не працює.

Ірина лікувалася в санаторіях міст Хмільник та Саки. Останні два роки займається йогою, плаванням, стала сироїдкою.

— Спочатку пила таблетки жменями, потім дози зменшувалися. Тепер не п'ю їх зовсім, — розповідає. — Два роки тому пішла на заняття шейпінгу. Там мені тренер порадила йогу. Дала контакти лікаря, який проводив заняття. Коли я прийшла до Геннадія Доліна, він сказав, що йога і плавання — найкращі процедури для відновлення після інсульту.

На йогу ходить тричі на тиждень, двічі — до басейну.

Удома Ірина Виноградська займається на шведській стінці. Кладе праву ногу на одну із поперечин, нахиляється. Присідає, тримаючись за драбину. Висить на ній, качає прес. На велотренажері вправляється по 10–15 хв. Вправи для руки виконує на еспандері, прикріпленому до стіни.

— Для цього щоранку встаю о п'ятій годині. Геннадій В'ячеславович запропонував мені додати до комплексу процедур масаж живота. На перших сеансах боліли всі органи всередині. Та потім біль поступово припинився. Відчуваю, що стає легше ходити, говорити.

З початку року вона стала сироїдкою, не вживає вареної, смаженої, тушкованої їжі. Лише сирі овочі, фрукти, горіхи, насіння.

— Рідні не дуже прихильно сприйняли моє рішення. Як це дитина не їстиме нічого вареного. Але звикли. Їм салати, мак, кунжут, льон, зелень. Це інший стиль життя. Спочатку було тяжко, запахи вареної і смаженої їжі дратували. Та через два місяці втягнулася. Найголовніше, що після всіх процедур та зміни харчування відчула хвору руку від плеча до кисті.

— У світі на 10 відсотків побільшало випадків інсульту у молодому віці за останні кілька років, — каже Наталя Миколюк, лікар-невролог обласної психоневрологічної лікарні. — Причиною недуги є гіпертонія, судинні пухлини, утворення тромбу. Але в молодому віці часто інсульт буває через вроджені аномалії судин. Відбувається їх розрив і крововилив у мозок. Усім треба контролювати тиск. Часто говорять: "У мене робочий тиск 160 на 100". Нема такого поняття "робочий тиск". Якщо тиск сягає позначки 140, це гіпертонічна хвороба. Людина має його контролювати. Порушення мови, координації, зору, слабкість кінцівок — будь-який із цих проявів має насторожувати.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Виноградська мала інсульт у 18 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути