понеділок, 25 червня 2012 06:00

Інсульти стаються під час грози

Автор: фото: Ольга БОРИСЮК
  У 80 відсотків людей з вегето-судинною дистонією, недугами серця, легень, суглобів, шлунка або шкіри за кілька днів до зміни погоди починається загострення
У 80 відсотків людей з вегето-судинною дистонією, недугами серця, легень, суглобів, шлунка або шкіри за кілька днів до зміни погоди починається загострення

Киянка 38-річна Ніна Марценюк працює менеджером. Вона знепритомніла на робочому місці. Раніше часто скаржилася, що головний біль заважає працювати. Відчувала запаморочення, затерпали руки. Пила каву і міцний чай, інколи ліки, які радили друзі.

— Того дня різко похолодало, і пішов сильний дощ, — згадує її колега Антон Підлуцький, 39 років. — Ніна схилилася на стіл біля комп'ютера і ніби заснула. Таке бувало й раніше. Потім почала важко й уривчасто дихати. Ми підійшли і побачили, що вона непритомна.

"Швидка" забрала Марценюк до лікарні, де їй діагностували  інсульт. Якби вона зважала на головний біль, нападу можна було б уникнути, каже столичний невролог 50-річний Ігор Бабій.

— Усі органи реагують на погоду. Болить голова, шпигає в серці, крутить суглоби — чекай дощу, бурі, різкого похолодання чи потепління.

Різкі зміни погоди небезпечніші за сезонні. Раптова смерть від інфарктів та інсультів часто настає, коли насувається гроза. Особливо це небезпечно для людей, у яких хаотично працює серцево-судинна система. Тоді організм перебудовує свої біологічні ритми. Змінюється вироблення гормонів, швидкість кровотоку, активність ферментів, згущується кров.

У 80% людей із вегето-судинною дистонією, недугами серця, легень, суглобів, шлунка або шкіри за кілька днів до змін погоди починається загострення.

— Для хворих з ішемією та астмою небезпечний брак кисню в повітрі. Для сердечників — різке похолодання, а для гіпертоніків — безвітряна спека. Люди з хворобами суглобів і хребта, хронічними бронхітами погано переносять надмірну вологість. Ускладнюють чутливість до погоди зайва вага, гормональні порушення під час вагітності та клімаксу.

Метеозалежність може виникнути після травми голови, грипу, ангіни або запалення легень.

— Якщо відчуваєте слабкість через зміну погоди, уникайте напруженої роботи. Не їжте м'яса, смаженого, жирного і гострого, не пийте алкоголю. Бажано сісти на молочно-рослинну дієту. При безсонні пийте чаї і відвари м'яти, шипшини та глоду, кропиви, валеріани. Ранок починайте з теплого душу та дихальної гімнастики. Дихайте спокійно і глибоко через ніс. Видих має бути вдвічі довший за вдих. Перед сном годину погуляйте. Висипайтеся. Поламаний біоритм утричі підвищує чутливість до погодних умов.

Зараз ви читаєте новину «Інсульти стаються під час грози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути