неділя, 22 липня 2012 05:30

Хребет болить через нерухомість

У 53-річної Марини Мельничук із Запоріжжя болить спина, біль іде по нозі. Днями вона відмовилася від операції з видалення грижі.

— Де тільки не лікувалася. Пройшла курси масажу, фізкультури, вправляли хребет. Результатів не дало. Лікарі відправили на МРТ, знайшли міжхребцеву грижу і рекомендували операцію. Саме оздоровлювалася в Трускавці. Пішла у клініку Саєнка, мене оглянув невролог, викликав ортопеда. Зробили діагностику. Першу процедуру провели просто в залі. Лікуюся місяць. Спина не болить уже два тижні.

— Після 30 років майже в усіх є або грижі, або протрузії — руйнування міжхребцевого диска. Це розплата за прямоходіння. Зняти біль можна без жодних операцій, — каже невропатолог Геннадій Саєнко. Він рефлексо- та психотерапевт із понад 30-річним стажем, засновник клініки діагностики й лікування захворювань хребта і суглобів.

— Грижа шкодить лише тоді, коли натискає на нерви. Якщо ж ні,  можна нормально жити навіть із кількома. У людини може бути грижа на сантиметр, а вона уявлення про це не має, бо спинномозковий канал широкий. А нейрохірурги з таким діагнозом одразу кладуть на операцію. Таких випадків — сотні.

При запаленні нерва спина болить, біль іде в ногу. Кінцівки слабнуть, німіють, хворому зненацька стає жарко або він чомусь мерзне. Якщо ці симптоми протягом двох місяців не вдається зняти жодним лікуванням — треба робити магнітно-резонансну томографію. І лише тоді грижу варто оперувати.

— Але таких випадків лише 6 відсотків. У решти пацієнтів біль викликає спазм м'язів і судин. Їх можна лікувати без операції, і людина не стає інвалідом. Після втручання на хребті велика ймовірність рецидиву. За статистикою, навіть без важких навантажень хвороба повертається у половини випадків.

Люди, які багато працюють, — вантажники або важкоатлети — частіше ушкоджують нерв. Жінки, які не займалися спортом, ризикують під час вагітності. Центр ваги зміщується вперед, м'язи тягнуть назад сильніше, навантаження на хребці більшає.

— Днями у нас була пацієнтка, яка за два місяці перенесла п'ять операцій. А їй дедалі гірше. Ми відмовили в лікуванні, тому що після операції минуло досить мало часу. Виписали їй протизапальні, судинні, антиалергійні, сечогінні препарати. Не факт, що їй була потрібна ця операція. Я точно знаю, що там не було нечутливості, вона не мала ослаблення м'язів. Лише сильний біль, але це не показання до хірургічного втручання.

Запалення знімають лише ліками. Набряк — теж медикаментозно або п'ють мінеральну воду "Нафтуся". Вона сечогінна.

— Іще один компонент болю — м'язовий. М'язи і судини спазмовані, погано живляться кров'ю, і не виводяться продукти життєдіяльності. Це і викликає біль. Диск може випасти лише при переломі хребта. В інших випадках це просто спазм і обмеження рухливості в хребцях, в яких дуже багато нервових закінчень, що сприймають біль.

Лікар руками розтягує хребці, аби ті працювали повноцінно.

— Уявіть собі: в людини перелом, їй наклали гіпс. Він покрив два суглоби. Людина проходила два місяці. Була зламана лише кістка. Але коли людина зніме гіпс, матиме сильні болі через нерухомість суглоба. Ми змушуємо його працювати, відновлюємо рухливість. Тоді біль минає. А масаж готує м'язи до маніпуляції на хребті, допомагає йому "запам'ятати нове" положення. Це боляче, але ефективно. Пацієнт одужує швидше.

Додатково хворі приймають озокеритові та мінеральні ванни. При гострих станах тепло заборонене категорично. При хронічних, особливо інфекційних запаленнях — навпаки. Суглоби прогріваються і починають працювати краще.

Клініки діють у трускавецькому санаторії "Карпати" та моршинському — "Лаванда".

Деталі за тел. (03247) 6 28 41

чи на сайті www.saenko.org.

Зараз ви читаєте новину «Хребет болить через нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути