Ексклюзиви
понеділок, 09 травня 2016 06:45

Григорієві Шокодьку наростили штучну вушну перетинку

Автор: ФОТО З САЙТА www.tinnitusupdate.com
  Дірку в барабанній перетинці закладають невеличким шматком плівки з яйця. Операцію роблять, коли травма свіжа. Інакше не приживеться
Дірку в барабанній перетинці закладають невеличким шматком плівки з яйця. Операцію роблять, коли травма свіжа. Інакше не приживеться

Жителю міста Кам'янка на Черкащині 51-річному Григорієві Шокодьку після втрати вушної перетинки відновили слух у райлікарні.

— Я багато років працюю в Києві на будівництві, — каже Григорій Шокодько. — Сім'я живе в Кам'янці. Подався на заробітки, бо свого часу вчив дочку в інституті, зараз син закінчує університет. Удома грошей, щоб навчати дітей, не заробиш. Коли два роки тому почався Майдан, вихідними їздив туди.

Як ударили морози, у Григорія заболіло вухо.

— Сподівався, що з часом минеться. Але за тиждень стало нестерпно, — згадує. — Залишив роботу та й подався лікуватися додому. Коли прийшов до райлікарні, кожні півгодини міняв закривавлені тампони з вати. Отоларинголог Павло Дячук як оглянув, крикнув: "Як можна було допустити, що згнила вушна перетинка!" Почалося тривале лікування. Про те, що чути — вже й мови не було, — треба було рятувати голову. Гній міг потрапити в мозок.

За деякий час Григорій оглух на одне вухо. Запитав у медика, чи має шанси відновити слух.

— Лікар сказав — колись в інституті професор учив, що теоретично можна замість перетинки прилаштувати плівку з яйця. Ту, що під шкаралупою. Запропонував спробувати. Мовляв, ризику немає, а шанс є.

Наступного дня Григорій Шокодько взяв удома свіжі яйця і пішов до лікарні рятувати слух.

— Витягли з-під шкаралупи шматочок плівки, і Павло Дячук довго прилаштовував його в моєму вусі. Насамкінець заклав тампон і наказав берегтися. Навіть не говорити голосно, щоб нічого не порушити. Раз на кілька днів я приходив до лікаря на процедури.

За кілька тижнів після операції відчув — трохи чує хворим вухом. Щодня слух у Григорія Шокодька покращувався.

Його історія вразила столичних лікарів.

— Із братами з церкви я допомагав київським лікарям, — згадує Шокодько. — Одному з них розповів свою історію. А той давай оглядати моє вухо. Придивлявся довго та й каже: "Ідеальна робота. Слух відновився на 60 відсотків".

— Це пластика барабанної перетинки, — каже отоларинголог 55-річний Микола Ковальчук із Черкас. — Років з 10 тому я теж проводив таку. Пацієнта садять перед лампою. Із яйця вирізають невеличкий шматок плівки й закладають ним дірку в барабанній перетинці. Під цією плівкою вона заростає, а та відшаровується. Звісно, роблять це по-свіжому. Якщо пацієнтові провести процедуру за рік — нічого відновити і приростити не вдасться.

Операція дозволяє повністю ­відновити слух, якщо не пошкоджені слухові кісточки. Вони передають звук до внутрішнього вуха. У разі пошкодження кісточок, потрібен другий етап хірургічного лікування, зокрема їх реконструкція.

Зараз ви читаєте новину «Григорієві Шокодьку наростили штучну вушну перетинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути