понеділок, 11 лютого 2013 07:00

Горбату спину виправляють імплантати

 

— Раніше ніякого лікування для хворих сколіозом та кіфозом не було, тепер це стало можливим, — говорить директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець. 1995 року він уперше в Україні й СНД застосував титановий імплантат при переломі хребта.

— Це система гачків, гвинтів та стержнів. Їх скріплюють і створюють жорстку фіксуючу конструкцію. За її допомогою можна вирівняти хребет та надати йому правильного положення. Виготовляють їх із медичного титанового сплаву. Носити імплантат пацієнт буде все життя. У нашій клініці використовуємо імплантати американського і європейського виробництва.

Які вади усувають за допомогою імплантату?

— Сколіоз можна виправити тільки за допомогою імплантатів. Також лікуємо переломи хребта, кіфоз, спондилолістез. Оперуємо хребти, пошкоджені великими пухлинами. Це складні операції. При невмілому застосуванні імплантатів можна завдати пацієнту невиправної шкоди. Наприклад, гвинтом можна пошкодити спинний мозок. Використання імплантатів вимагає досконалого обладнання в операційній. Рівень підготовки хірургів теж має бути дуже високим, цьому не в усіх клініках приділяють увагу.

Чи є недоліки цього методу?

— Пацієнтам слід знати, що це не панацея. Повного одужання імплантати не гарантують, попри те, що це високотехнологічна операція. На жаль, імплантати стали бізнесом і часто їх надмірно застосовують. Наприклад у сусідніх країнах, де існує страхова медицина. Нещодавно ми виконали повторну операцію пацієнту, якому вживили імплантат у сусідній столиці. Ця конструкція була йому не потрібна й могла призвести до смерті. В Україні невиправданих операцій з імплантатами чи не половина.

Якщо операція виправдана, як швидко можна підняти на ноги хворого?

— До початку "ери імплантатів" людину з поламаним хребтом, якщо спинний мозок був непошкоджений, списували на інвалідність на рік. Чотири місяці пацієнт лежав у ліжку. Стільки ж ходив у корсеті на милицях. І ще чотири — так само, але без милиць. Зараз, якщо хтось отримав такий перелом — сьогодні поступає, завтра операція, на наступний день уже ходить. За тиждень виписують. До роботи може приступити за місяць. Тільки імплантати дозволили виправляти горбатих та заперечили українське народне прислів'я "Горбатого могила виправить".

Запис на консультацію:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, метро Хрещатик,

тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, Лікарня Святого Луки, тел. 0(522) 36 60 01.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (сьомий поверх),

тел. 0(67) 89 10 000.

www.neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Горбату спину виправляють імплантати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути