понеділок, 11 березня 2013 06:45

Головний біль минає після лікування п'явками

— Діагноз вегето-судинна дистонія мені поставили в 13 років, — розповідає львів'янка 26-річна Наталія Гурч. — Тоді постійно боліла голова, часто втрачала свідомість. Руки мерзли, затерпали, сильно пітніла. Тиск вище 50 на 80 не піднімався. Дуже погано переносила поїздки — закачувало. Лікарі не виписували ліків, казали, переросту.

Рекомендували щоліта їздити на море, але мені від спеки ставало ще гірше. Була квола і постійно хотіла спати. Три роки тому мамина знайома порадила завести мене до гірудотерапевта — лікаря, який ставить п'явки.

Двічі на тиждень Наталії за вухо ставили невелику медичну п'явку. Вона прокушувала шкіру і протягом 20 хв. відсмоктувала кров.

— Уже після другого сеансу відчула приплив сил, голова стала "легкою", покращилася пам'ять, — каже Гурч. — Процедура неприємна, але безболісна. Таке враження, що вкусив комар. Усього пройшла два курси по 15 сеансів, між ними робила перерву три місяці. Самопочуття — супер. Забула, коли востаннє мліла. Тиск нормалізувався. Восени вийшла заміж. До того навіть не хотіла знайомитися з хлопцями, бо від хвилювання одразу обливалася потом.

— Багато молоді звертається до мене з вегето-судинною дистонією навесні та восени, — говорить львівський невропатолог Роман Заруцький, 38 років. — Це періоди, коли недуга загострюється. Хворі відчувають втому, слабість, нудоту. Колеги в таких випадках приписують ліки для судин та заспокійливе. При тому упускають причини недуги — малорухливий спосіб життя, розбалансоване харчування, стреси.

Радить кинути палити, обмежити вживання алкоголю, більше гуляти на свіжому повітрі, записатися на плавання або танці.

— Головне — менше нервувати, більше відпочивати. Але відпочинок має бути активним — кінні прогулянки, їзда на велосипеді, плавання на байдарках, — продовжує. — П'явки теж непогана ідея. Вони не тільки відсмоктують нездорову кров, але й запускають через ранку свою слину, де є багато гірудину. Він розріджує кров і розсмоктує тромби. Слина п'явок також стабілізує тиск людини.

Зараз ви читаєте новину «Головний біль минає після лікування п'явками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути