понеділок, 18 березня 2013 05:00

Гіпертонікам біг краще замінити ходою

Автор: фото з сайта www.ladybee.ru
  Лікарі радять грейпфрути для зниження тиску. Плід ділять начетверо і з’їдають упродовж дня
Лікарі радять грейпфрути для зниження тиску. Плід ділять начетверо і з’їдають упродовж дня

— Гіпертонію часто провокують самі. Всі знають, що цигарки, спиртне, перевтоми, неправильне харчування нищать здоров'я. Нічого не міняють, доки високий тиск не почне мучити болями в потилиці, — каже завідувач одеської поліклініки Еліна Бережна. — Зараз діагностуємо гіпертонію й у 25 років.

Одесит 27-річний Сергій працює в банку. Звик сидіти в офісі допізна. Через перевтому та порушення сну п'є багато кави.

— В день до семи чашок. За кілька місяців появилася задишка. Спочатку калатало, а потім почало боліти серце. "Швидка" приїхала, тиск зміряли — 140 на 90. Сказали, початок гіпертонії, — розповідає.

Взяв відпустку. Відмовився від цигарок, добирає дієту.

— Порадила йому відмовитися від тваринних жирів, перейти на олії. Свинину заміняють телятиною, кролятиною, птицею. Корисна риба і морепродукти. Овочі та фрукти краще їсти сирі. Із сухофруктів найкраще підходять інжир, курага, родзинки. Знижує тиск грейпфрут. Розрізайте начетверо та з'їдайте за чотири рази. Так щодня. Гіпертонікам не можна вживати солоне. Сіль та цукор підвищують тиск. За день людині можна з'їсти чайну ложку солі, але зазвичай вживає 3-4.

— 300 грамів хліба — це більше половини добової норми солі, — каже головний дієтолог України Олег Швець, 41 рік. — Надлишок — в ковбасі, копченостях, консервах.

Людині вистачить солі, що є в маслі, хлібі, твердих сирах. Тому кашу та макарони краще не солити. Варто відмовитися від кави, міцного чаю, шоколаду.

— Був гіпертонік, який підняв собі тиск у спортзалі, — розповідає Еліна Бережна. — У 42 роки згадав, як студентом займався легкою атлетикою. Почав інтенсивно тренуватися. Протипоказано піднімати тяжке у спортзалах, ритмічна гімнастика. Біг краще замінити ходою. Якщо вправи підібрані лікарем правильно, то допомагають нормалізувати тиск.

Зранку зі сну радить лягти на спину, витягнути вздовж тулуба руки і якомога ширше розчепірити пальці рук та ніг. У такому положенні залишаються, скільки можливо. Вправу повторюють три-чотири рази. Також роблять кругові оберти кистями рук та стопами. Витягують почергово вбік ліві кінцівки, а потім праві.

— Так можна зменшити кількість прийому ліків. Слідкуйте за тиском удома. Не можна міряти одразу після фізичного навантаження. Робіть це сидячи. Рука має лежати, а не висіти. Що ближче манжетка до серця, то точніші показники.

Лист герані кладуть на зап'ястя

— Тиск знімає відвар глоду. Це серцевий плід. Він судини чистить і бахкання серця заспокоює, — каже народний цілитель із села Уладівка Літинського району Вінниччині Юрій Синюк, 49 років. — Чайну ложку глоду залийте склянкою холодної води та 15 хвилин кип'ятіть на паровій бані. Розділить на чотири порції, пийте протягом дня.

Лікар натуропат Наталя Земна радить нормалізувати тиск листком герані. В народі цю рослину називають калачик. На зап'ястя лівої руки прикласти щойно зірваний листок герані прожилками вверх. Обмотати бинтом.

Зараз ви читаєте новину «Гіпертонікам біг краще замінити ходою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути