вівторок, 11 вересня 2012 06:45

Олена Середина втратила літр крові

Автор: фото з сайта www.pauluskp.livejournal.com
  Донеччанка Олена Середина має недугу, при якій важко зупинити кровотечу. Вона часто непритомніє і швидко втомлюється. Лікарі забороняли їй ходити до школи
Донеччанка Олена Середина має недугу, при якій важко зупинити кровотечу. Вона часто непритомніє і швидко втомлюється. Лікарі забороняли їй ходити до школи

У донецької скрипальки 19-річної Олени Серединої погано зсідається кров через брак тромбоцитів. Про недугу її матір дізналася, коли дівчинка пішла до першого класу.

— Забирала її зі школи, побачила на плечах і спині синці. У неї боліла голова. Спитала, чи ніхто її не образив. Казала, ні. Поклали у лікарню, заборонили вставати й рухатися. Місяць лікували якийсь васкуліт, потім направили до гематологів.

Олену знов госпіталізували, давали гормони. Їй на кілька місяців покращало.

— У 7 років їй дали інвалідність. Учителі приходили додому.

Мати покинула роботу викладача в технікумі. Зараз удвох живуть на пенсію.

— 12 років не можемо вилікуватися. Гормони покращили зсідання крові, але імунітет зруйнували. Дочка миттєво хапала віруси, кишкові хвороби.

Дев'ять років тому лікарі розповіли матері про імуноглобуліни.  Вони допомагають при хворобі й не мають побічних ефектів.

— Тоді в Україні користувалися швейцарським сандоглобуліном. Назбирала на один курс лікування. Доньці стало краще, припинилися застуди. Якщо лікуватися раз на півроку, можна одужати. Зараз флакон коштує 700 гривень, а їх треба 117. Загалом — 80 тисяч гривень.

Два роки тому в Олени відкрилася прихована кровотеча. У живіт вилилося понад 1 л крові.

— Того дня вона кілька разів непритомніла. Таке буває часто. Коли відпочине, приходить до тями й живе далі. Але цього разу краще не стало. Зранку я викликала "швидку".

Медики підозрювали апендицит, але прооперували аж увечері.

— Лікар перепитала, що у Лєни з тромбоцитами. Коли я сказала, не повірила, бо такі показники несумісні з життям. Оперували кілька годин. Коли розрізали живіт, донька втратила всю кров. Їй вливали нову від семи донорів.

Торік Середину перевели в дорослу поліклініку.

— Лікарка бачила нас уперше і не знала, що ми бідні. Прописала імуноглобулін. Я пішла до чиновників. Вони дали разову допомогу на курс лікування. Уперше за 12 років тромбоцити піднялися до норми. Якби лікуватися далі, донька могла б одужати. Але гематолог сказала  прийти, лише якщо тромбоцити впадуть нижче 50 тисяч. Вона отримала догану, що виписала нам такі дорогі ліки.

Коли погіршало, звернулися до лікарів знову.

— Аналіз тромбоцитів у державній лабораторії показав 35 тисяч. Там зафарбували і написали 60. Пішла у платну лабораторію — знову 35. Раніше, коли просила допомоги в чиновників, вони радили видаляти селезінку. Не давали гарантій, що виживе. Повела її в Донецький онкогематологічний центр. Там знов прописали імуноглобуліни. Весь цей час донька вчилася. Друзів не має, бо сидить удома. Закінчила гімназію з відзнакою. Пішла на другий курс Донецького музучилища. Закінчила його з червоним дипломом.

Олена є лауреаткою багатьох міжнародних музичних конкурсів. Цього року вступила до консерваторії.

— Вона втомлена, розбита. Ми живемо в гуртожитку. З вулиці несе туалетом, із коридору — димом. У спеку там сидіти неможливо. Поки що вивезла дитину за місто. Сподіваємося, знайдуться гроші на лікування.

Ольга БОРИСЮК

Реквізити для допомоги Олені:

Установа АТ "Ощадбанк": ТВБВ №10004/0126 філії — Донецьке управління АТ "Ощадбанк"

МФО 335106

Номер транзитного рахунку

за операціями з платіжними картками 3739900401126

Номер карткового рахунку 26254503111800

Власник карткового рахунку:

Середина Олена Володимирівна

Ідентифікаційний номер 3412000289.

Хворим дозволяють народжувати

В Олени Серединої імунна система знищує тромбоцити. Тому лікують гормонами, які пригнічують імунітет.

— Тромбоцити при ранах злипаються у тромби. Так захищають від утрати крові, — пояснює  столичний імунолог-гематолог Дмитро Самарін, 38 років. — Їх норма у крові — 90 тисяч і вище. Коли бракує, кровотечу важко зупинити. Якщо рівень падає нижче 5 тисяч — є ризик смерті. Якщо хворим життєво необхідна операція, підстраховуються концентратом тромбоцитів від донорів.

Жінкам призначають гормони, щоб зупинити менструальний цикл. Коли хвороба тимчасово відступає, можуть виносити і народити дитину.

 

Зараз ви читаєте новину «Олена Середина втратила літр крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути