пʼятниця, 24 червня 2011 06:30

Донора для штучного запліднення вибирають за кольором очей та освітою

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Працівниця столичного Центру репродуктивної медицини показує холодильну камеру, в якій зберігаються заморожені в пробірці ембріони
Працівниця столичного Центру репродуктивної медицини показує холодильну камеру, в якій зберігаються заморожені в пробірці ембріони

— Із чоловіком живемо вже шість років, а дітей не маємо. У мене проблеми із щитовидкою. Захворіла після аварії в Чорнобилі, я звідти родом. Лікувалася в Німеччині, але не допомогло, — розповідає 25-річна Світлана Черевко. Її чоловікові Володимиру 30 років. — Страшно, що дітей може не бути. Я в сім'ї сьома, наймолодша. Усі мої сестри мають своїх дітей. Не знаю, куди кидатися по допомогу.

Родині Черевків знайомі порадили звернутися до столичного центру репродуктивної медицини, де роблять запліднення у пробірці. Туди направляє комісія з Міністерства охорони здоров'я України. Попередньо жінка має обстежитися за місцем проживання.

— Беремо жінок, в яких непроходимість маточних труб або вони взагалі відсутні. Але при цьому в пацієнтки гормони мають бути в нормі, а в чоловіка — нормальна спермограма. Також вони не повинні мати генетичних захворювань, — каже Тетяна Овсяннікова, 47 років, завідувачка відділу репродуктології та ендокринної гінекології. Показує холодильну камеру, де зберігаються заморожені в пробірці ембріони. — Спершу ми викликаємо в жінки суперовуляцію. Через 10 днів призначаємо стимулюючу терапію. Спостерігаємо, як ростуть фолікули. Коли вони мають потрібні розміри, робимо пункцію, щоб отримати яйцеклітини. Чоловік у цей день здає сперму. Відбувається штучне запліднення. Через чотири доби ембріони заносять у матку.

У разі патологій вагітність переривають. Процедуру запліднення повторюють через два місяці.

— Перших дітей ми отримали лише цього року. Одна жінка народила в березні, друга в квітні. Найбільше в нас 35-річних. Чула, що запліднили жінку, якій 65 років. Лікарі зробили чудо, але це надто пізній вік. Така жінка вже соціально неадаптована до маленької дитини. Штучне запліднення можна робити з 18 років. І краще не пізніше 49.

У приватних клініках практикують також сурогатне материнство найближчої родички при відсутності матки в жінки, яка хоче завагітніти. Також залучають донора. Батьки його самі вибирають за зовнішніми ознаками.

— Крім кольору очей, волосся та зросту можна дізнатися, яка освіта в донора. Уся інша інформація закрита.

В Україні за даними Міністерства охорони здоров'я зареєстровані близько 30 тис. випадків жіночого і 5 тис. чоловічого безпліддя.

Зараз ви читаєте новину «Донора для штучного запліднення вибирають за кольором очей та освітою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути