понеділок, 17 червня 2013 05:30

Дітям-гіпертонікам не дають солі

Львів'янка 25-річна Анастасія Яремчук помітила, що її 3-річний син Артем почав дратуватися без причини. До педіатра звернулася, коли малого декілька разів знудило. Лікарі сказали, що у дитини піднявся тиск.

— Артемчик ще змалку активно набирав вагу. Завжди важив на 3-4 кілограми більше від ровесників. Лікар казала обмежувати його в їжі. Але це було непросто зробити: як не дати дитині їсти, коли вона кричить від голоду? Тепер у нього почалися проблеми з тиском.

— Серцево-судинні захворювання в Україні швидко молодшають. Підвищений тиск у дітей зустрічається все частіше, — каже дитячий кардіолог Ірина Семенюк, 33 роки. — У немовлят, які щойно з'явилися на світ, тиск низький. Протягом першого місяця зростає. Лише у підлітковому віці стає, як у дорослих. Якщо дитину нудить, виникає дратівливість, відставання в рості, можливий підвищений тиск.

Мати придбала манжету за розміром руки свого сина. Лікар показав, як правильно вимірювати дитині тиск. Записала сина на плавання, годує за дієтою без солі, смаженого та копченого.

— Однією з головних причин дитячої гіпертонії є ожиріння. Хоча серед моїх пацієнтів були й такі, у яких звужені ниркові артерії, гормональні розлади. Тиск підіймається через травми голови, інфекції, пухлини. У дітей це найчастіше є ознакою хвороби. Якщо причина не виявлена,можуть поставити діагноз артеріальна гіпертензія. Гіпертонію в дітей лікують зміною образу життя, дієтою. У деяких випадках лікар може призначити препарати.

Тиск часто підвищується у підлітків через гормональну перебудову. Цього можна уникнути завдяки фізичній активності й дієті.

Зараз ви читаєте новину «Дітям-гіпертонікам не дають солі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути