понеділок, 07 листопада 2016 07:55

Дитячі істерики провокують ацетон

Автор: ФОТО З САЙТА www.homesite.in.ua
  Ацетон часто буває у худих і активних дітей.  У них мало накопичується і швидко витрачається енергія, яку організм бере з глюкози
Ацетон часто буває у худих і активних дітей. У них мало накопичується і швидко витрачається енергія, яку організм бере з глюкози

— Доньку в садочку знудило. Про це сказала вихователька, коли я ввечері забирала Марійку. Їй нічого не боліло, але була млява, ніби голова на плечах не трималася, — каже киянка Юлія, 33 роки. Має 3-річну доньку.

— Кинулася до чергового педіатра в поліклініку. Він погладив доньці живота і понюхав рота. Там був кислий запах. Одразу спитав, що жирне їла і яку воду пила. А перед цим ми їздили до моєї мами на Житомирщину, там їли багато жирного.

Лікар не поклав дитину в лікарню, а порадив випоювати її водою і чаями із сухо­фруктів. Перші два дні — давати ­кока-колу без газу. Вона солодка й швидко поповнить запаси глюкози.

— Запах ацетону буває в ­худих і дуже активних дітей, — говорить столичний педіатр 41-річна Адріана Сергійчук. — У них мало накопичується і швидко витрачається енергія, яку організм бере з глюкози. Вона швидко витрачається, коли дитина фізично чи емоційно стомилася. Часто ацетон з'являється після дитячих істерик або високої температури. Щоб у дитини була енергія, організм поповнює запаси глюкози з жиру. Тоді в кров потрапляє ацетон, продукт розпаду. Він розноситься з кров'ю у легені і від того з'являється запах розчинника. У дорослих ацетону немає. В них повільніший обмін речовин та більше м'язів.

Ацетон треба "вимивати" солодким чаєм або 10-процентним розчином глюкози.

— Якщо вчасно не вимити, у дитини почнеться сильна блювота. Організм зневоднюється. Піднімається температура й болить голова. Дитині дають 40-відсотковий розчин глюкози. Ампулу гріють 5 хвилин у руці. Тоді глюкоза миттєво всмокчеться. Набирають розчин у шприц і крапають в рот по 5 мілілітрів через кожні 2–3 хвилини. Якщо не допоможе, треба їхати в лікарню, щоб там ввели глюкозу внутрішньовенно. Для очищення кишківника можна дати активоване вугілля або поставити клізму з харчовою содою. Чайну ложку соди розчинити у склянці прохолодної води.

Потім дитину годують часто, але маленькими порціями. Дають звичайну їжу. Головне — щось солодке. Наприклад, відвар родзинок. Кинути столову ложку на склянку окропу. У винограді найбільше глюкози.

— Після активних ігор чи переживань давайте дитині зефір або сухофрукти, — каже лікар

Ацетон рідко буває у дітей старших 5 років. У них вже наростають м'язи.

Зараз ви читаєте новину «Дитячі істерики провокують ацетон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути