неділя, 22 липня 2012 06:00

Діти розумово гальмують через розлучення батьків

Автор: фото з сайта www.nnm.ru
  Відхилення в розвитку мозку видно з перших днів життя. Якщо дитина переживе стрес, розумова затримка може перейти в аутизм чи олігофренію
Відхилення в розвитку мозку видно з перших днів життя. Якщо дитина переживе стрес, розумова затримка може перейти в аутизм чи олігофренію

30-річна Орися із Закарпаття рахує тільки до 10 й грається ляльками. Говорить простими реченнями на побутовому рівні. Увесь час їсть.

— Вона cхожа на Кінг-Конга. Якщо їй щось захочеться, стає некерована й небезпечна для мами, бо важча за неї на 30 кілограмів, — каже лікар-невролог Уляна Лущик, 48 років. — Орисю лікую 10 років, і хотілося би зняти про неї фільм, аби батьки бачили, що стане з їхніми  дітьми, якщо не будуть лікувати мінімальні відхилення чи уповільнення розвитку мозку. Часто надіються й кажуть, що переросте.

Орися народилася здоровою, але в 1,5-річному віці стала свідком сварок батьків і пережила стрес. Усе, що відбувається навколо, дитина розуміє навіть у рік. Пережите залишається в пам'яті й блокує розвиток мозку.

— Маю пацієнтку, яка в рік разом із мамою потрапила в аварію. Дитина не постраждала, але злякалася й замкнулася. Через отримані травми маму часто забирала "швидка". І якщо дівчинка не бачила її у кімнаті, то зчиняла крик. У 1,5 року не розмовляла. Спочатку вгамували її, зняли страхи. До школи дитина пішла із запізнення на рік, але як повноцінна учениця. Хоча мала діагноз аутизм — глибока затримка розумового розвитку. Дитина закінчила чотири класи, вчиться на "відмінно", й педагогічна комісія зняла її діагноз. Якби батьки вчасно не привели доньку й не дотримувалися всіх рекомендацій, то дівчинка була б розумово відсталим інвалідом.

Чи є відхилення в розвитку мозку, видно з першого місяця життя. Дитина має всміхатися, чути, впізнавати батьків. Якщо вона погано спить, їсть, кричить, то це сигнал, що є проблеми. У шість місяців дитина повинна сидіти, в рік казати окремі слова, а до 1,5 року бути самостійною — ходити, говорити прості речення, сідати на горщик.

— Знаю батьків, у яких діти в 3-4 роки не розмовляють, а вони чекають, що вона переросте. У кращому випадку ведуть до логопеда, якщо є вади дикції. Насправді це проблеми із розвитком мозку. Треба відновити його функції. Найважливіше не пропустити момент, бо мозок розвивається до 18 років, і що доросліша дитина, то важче її лікувати.

Затримка розумового розвитку може перейти в ДЦП, епілепсію чи олігофренію. Недуги найчастіше починаються через розлучення батьків. Дитина переживає стрес, замикається, стає відлюдькуватою.

— Удвічі, а то й утричі важче переживає розлучення батьків, ніж вони, бо не розуміє, що відбувається. Коли мама знову виходить заміж, у дитини починається роздвоєння особистості. До шизофренії може призвести факт, що є справжній батько і теперішній мамин чоловік. Ніби є два тата й дві манери поведінки з ними. Були випадки, коли доводилося робити психокорекцію всій родині.

Зараз ви читаєте новину «Діти розумово гальмують через розлучення батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути