четвер, 12 лютого 2009 18:44

Дітям із синдромом Дауна роблять реконструкцію серця

Автор: фото: Євгенія ГОНТАР
  Шестирічну Айшу в Київському міському центрі серця оперували дев’ять годин. У дитини було порушене кровопостачання легень. Родина приїхала з Баку
Шестирічну Айшу в Київському міському центрі серця оперували дев’ять годин. У дитини було порушене кровопостачання легень. Родина приїхала з Баку

Смаглява дівчинка, запнута квітчастою хусткою, сидить на дивані в дитячому відділенні Київського міського центру серця, що на вул. Братиславській. Це Айша, 6 років. Вони з матір"ю приїхали з Баку.

— Нам усюди відмовляли в лікуванні, навіть у Москві, — Лариса бере доньку на руки. — Зробили одну допоміжну операцію й далі відмовили. Мовляв, надто складно. Тому київським лікарям я дуже вдячна, а фото Олександра Довганя, який нас оперував, повеземо на батьківщину. Він зробив мене найщасливішою людиною.

У дитини було порушене кровопостачання легень. Аби відновити його, лікарі оперували Айшу майже 9 год.

Торік із квітня в центрі також відновлюють перегородки між шлуночками й передсердями. Більшість пацієнтів — діти із синдромом Дауна. У них ця вада трапляється у 80% випадків.

Здоровий орган має чотири відділення: два шлуночки і два передсердя. Хворий — лише два.

Євгенія з 12-місячним сином Анатолієм приїхали із Хмельницького. Два тижні тому дитину прооперували.

— У сина ваду виявили на п"ятий день після народження, — згадує жінка. — В ОХМАТДИТі зробили лише допоміжну операцію зі звужування. Вона має не допустити злипання судин легень.

Харків"янка Тетяна, 26 років, привезла в центр доньку Імам, 3 роки. Розмовляємо в палаті. Дівчинка спить.

— У 4 місяці доньку прооперували в ОХМАТДИТі. Сказали, що в майбутньому потрібно буде ще одна операція, але не повідомили, що все можна зробити одразу. Доньку возили на огляд кожні півроку. Нам сказали, що є вказівка дітям із синдромом Дауна операцій не робити.

Ваду виявили на п"ятий день після народження

Імам прооперували в Київському міському центрі серця.

— На екрані УЗД я вже бачила чотирикамерне серце доньки, — усміхається Тетяна.

У дитячому центрі кардіології та кардіохірургії, що при ОХМАТДИТі, "Газеті по-українськи" пояснили: при ваді серця в дітей із синдромом Дауна роблять і звужування, і повну корекцію. Операції безкоштовні.

— Синдром Дауна — це генетична недуга, яка часто супроводжується вродженими вадами серця, — пояснює головний лікар центру Володимир Жовнір. — Як прооперують дитину, залежить від важкості недуги, того, наскільки пацієнт готовий до операції.

За статистикою, тривалість життя людей із синдромом Дауна без вади — 35–40 років.

— Перегородки і клапани роблять із власної тканини хворого. Якщо її не вистачає, додають синтетичну, — пояснює Олександр Довгань, 51 рік, заступник директора з хірургії Київського міського центру серця. — Якщо цього не зробити, кров переповнює легеневе коло, і в дитини підвищується тиск. Із часом порожнини серця розтягуються, клапан не працює, судини легень злипаються, й дитина помирає.

Вада проявляється в перші тижні чи місяці життя. Малюки страждають від серцевої недостатності, погано розвиваються, їм важко дихати та їсти, погано набирають вагу. Тому бажано прооперувати їх у перші чотири-п"ять місяців.

— На діагностику таких хворих привозять майже щодня, — каже Олександр Михайлович. — А оперуємо десь п"ять діток на місяць. Уже за тиждень їх виписують додому.

Удома пацієнтів провідує дитячий кардіолог. Раз на місяць вони приїздять на діагностику. Доросліші — раз на шість місяців. Операції в центрі безкоштовні. Приїжджі платять лише за ліки та колонку для підтримки в дитини штучного кровообігу. Це майже 7 тис. грн.

Виїзд дитячої швидкої допомоги безкоштовний. Вона працює цілодобово. Машини обладнані найновішою діагностичною технікою.

Як знайти

Київський міський центр серця розташований на вулиці Братиславській, 5а. Це поблизу Лікарні швидкої допомоги. Дітей із вадами серця курує дитячий лікар-кардіолог Олександр Довгань. Тел. (044) 291 61 91.

Зараз ви читаєте новину «Дітям із синдромом Дауна роблять реконструкцію серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути