Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2012 05:00

Чверть інсультів починаються із дистонії

Автор: фото з архіву Клініки Уляни Лущик
  Столичний невролог Уляна Лущик за допомогою доплера робить пацієнтці ультразвукове дослідження судин голови та шиї
Столичний невролог Уляна Лущик за допомогою доплера робить пацієнтці ультразвукове дослідження судин голови та шиї

У киянина Василя Онишка, 52 роки, почали закладати вуха та боліти голова після ліків, які йому виписали від підвищеного тиску.

— Таке буває, якщо препарат чи дозування підібрані неточно. Один діагноз, у тому числі й гіпертонічний криз, у людей має різні причини. Кожен організм, його стан, хронічні недуги теж відмінні. Тому вдале лікування без діагностичної апаратури підібрати неможливо. Крім техніки, лікарю ще треба мати достатньо знань, щоб зрозуміти, що відбувається в організмі й як допомогти пацієнтові, — каже столичний невролог, доктор медичних наук Уляна Лущик, 48 років.

Лікар помітила, що за останні 10 років хвороби змінилися, стали важчі для розуміння й діагностики. У більшості людей ослаблена судинна система.

— У спеку людям, в яких хворі судини, стає погано. Здорова людина не має чути, як б'ється серце й міняється тиск, хоча він може змінюватися кожні 5 хвилин залежно від погоди. Якщо на погоду набрякають ноги, відчутна втома, болить голова, то в організмі не все в порядку. Часто таким пацієнтам кажуть, що в них дистонія. А це перший крок до інсульту. Чверть інсультів почались із дистонії.

Пояснює, вегето-судинна дистонія — це хаос в організмі. Порівнює його з оркестром, який не може грати злагоджено.

— Мерзнуть щоки, вуха, німіють пальці в людей, в яких розріджена або загусла кров. Вона не доходить до найменших капілярів, тому тканини залишаються "голодними". Варикоз, тромбофлебіт — це теж наслідок хвороби судин. Вони можуть забитися, втратити еластичність. Причиною буває й погана пульсація серця. В одному органі судини можуть розширитися, в іншому — спазмуватися. У звичайній лікарні поміряють діаметр судин, швидкість крові. Якщо бляшок нема — ідіть. Тому й буває, що пацієнт ходить кругом, а діагноз поставити не можуть. А якщо ставлять, то лікування не завжди допомагає.

Якщо кров надходить повільно чи не доносить достатньо кисню до найвіддаленіших клітин мозку, він починає вимикатися. У людини гіршає пам'ять, може непритомніти.

— Коли вдома погана каналізація, чоловік каже жінці не мити посуду, бо погано стікає вода. Подібне часто відбувається з лікуванням пацієнта. Перенасичують мозок та організм препаратами, які йому не потрібні. Лікують серцево-судинні недуги, але кількість хворих не зменшується.

Зараз ви читаєте новину «Чверть інсультів починаються із дистонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути