Сучасні препарати для зниження цукру в крові втричі підвищують ризик раку підшлункової. Такого висновку дійшли німецькі вчені, дослідивши три тисячі хворих. Це підтверджують київські лікарі.
— Ліки рятують життя хворим на діабет. Але б'ють по шлунку і печінці. Раку підшлункової, може, й не буде, але здоров'я це підірве, — каже ендокринолог 46-річна Влада Савіцька із поліклініки Подільського району Києва.
Якщо у людини перший тип діабету, без інсуліну не обійтися. Недуга починається в дитинстві. Лікар застерігає вживати будь-які замінники.
— 40-річна жінка колола інсулін раз на добу. Одного дня це їй набридло, купила якусь добавку-порошок. Розвела водою і випила замість уколу. Хтось їй розказав, що ці ліки повністю замінять інсулін. Увечері знепритомніла і ледь не померла. "Швидка" врятувала.
Діабет другого типу лікують таблетками. Але через них слабшають підшлункова, стінки шлунка. За рік-два виникає гастрит або виразка.
— Ці препарати можна замінювати безпечнішими. Від таблеток для зниження цукру третина хворих за місяць набирають 3-4 кілограми. Більшість ліків примушують печінку працювати вдвічі сильніше. Тоді болить у правому боці. А людина думає, що таблеток треба ще більше. Від завеликої дози можна й померти.
Радить знижувати рівень цукру, коли діабету ще немає.
— Якщо зависокий, здавайте аналіз крові раз на два місяці. Одна моя пацієнтка щоранку їла цибулину натще протягом місяця. Перед тим запікала її 20 хвилин в духовці. За цей час уся гіркота виходить. Перевірила цукор — майже в нормі. Жодних ліків не пила.
Радить щодня їсти варену квасолю і солодкий перець. Також знижують цукор помідори, кабачки й селера.
— Дієта буде марна, якщо пити газовані напої, їсти диню, виноград і кукурудзу. Бо містять багато глюкози. Уважно читайте, що написано на упаковці знежирених продуктів. У йогурті нульової жирності буває вдвічі більше цукру, ніж у звичайному.
Коментарі