понеділок, 30 липня 2012 05:30

Через викривлення хребта паморочиться в голові

Автор: фото з архіву медичного центру ”Меднеан”
  Пацієнт, який має сколіоз, проходить прийом мануальної терапії в медичному центрі ”Меднеан”
Пацієнт, який має сколіоз, проходить прийом мануальної терапії в медичному центрі ”Меднеан”

Танцюристці Наталії Малаховській, 24 роки, вилікували сколіоз.

— З дитинства їздила на гастролі. Коли були в Польщі, раптом страшенно почала боліти спина. Танцювали без мене. Лікарі сказали, що це сколіоз другого ступеня. Він виник через постійну напругу й розтяжки — хребет вигнувся. Лікарі, які мене оглядали, запропонували операцію. Мали вживити декілька металевих опор, які підтримували би хребет. Але тоді не змогла би займатися танцями, тому відмовилася.

Наталія пройшла курс мануальної терапії і змогла повернутися на сцену. Щоб хребет не викривлявся, займається плаванням. Сколіоз мають усі професійні танцюристи, каже головний лікар МЦ "Меднеан", невролог Андрій Нечай.

— Сама їхня постава це передбачає. Таких випадків у моїй практиці сотні. Гімнасти також у групі ризику. Вони часто розтягуються на один бік більше, ніж на другий. Хребці зміщуються від різких рухів або навантаження. Треба одразу йти до лікаря, інакше можна стати інвалідом.

Найлегше вилікувати сколіоз у дитинстві.

— Зайдіть у будь-який клас — там буде двоє-троє учнів зі сколіозом. Набувають його з 5-10 років, коли сідають за парту. Неправильно сидять за столом і роблять уроки. Носять у школу до десятка підручників. Якщо не в рюкзаку, а в сумці на одне плече — рано чи пізно воно підніметься і поведе за собою хребет. Це і є сколіоз.

Порушується зв'язок спинного мозку з нервами сечового міхура, кишечника, статевих органів. При правосторонньому сколіозі з лівого боку затискаються нерви. Виникає біль, подібний до серцевого. У дівчат збивається менструальний цикл, потім їм важко завагітніти. Щоб народити, потрібен кесарів розтин, інакше немовля може травмуватися при народженні.

Дитину слід вести до лікаря, якщо у неї одне плече вище за інше, лопатки стоять нерівно, ходить боком або нерівномірно, постійно тримає одну ногу над землею.

— Орієнтуватися треба на плече. Воно може й не боліти — організм молодий і має великі захисні сили. Із часом виникають ознаки вегето-судинної дистонії — слабкість, запаморочення, біль у половині голови, адже кров з одного боку надходить погано. Хребет дитини — як пластилін. Ми з нього ліпимо здоровий.

Спина болить тому, що хребці зміщуються і защемляють корінці нервів. Їх треба звільнити. Лікар працює руками — приводить у норму положення хребців, тканини, нерви й судини. Це знімає блоки й спазми на хребті. Тоді зникають болі у спині, попереку, шиї, руках і ногах.

— Спочатку розігріваємо хребет, щоб я міг його виправити. Це розслабляє спину, знімає набряки й напругу. Ефект залежить від стадії хвороби й піддатливості хребта. Безліч дітей приводять з першим-другим ступенем сколіозу. Їх можна вирівняти.

Коли сформована грудна клітка й кістки, повністю подолати сколіоз неможливо. Але можна зняти біль і підтримувати хребет у положенні здорового.

— Одного разу прийшла 30-річна жінка, яка багато працювала на городі. Подивився, який у неї сколіоз, і подумав, що можемо лише трохи зняти біль, а хвороба залишиться. Але подолали викривлення майже повністю — хребет добре піддавався.

50-річна жінка мала сколіоз із дитинства. Прийшла до лікаря лише через нестерпний біль.

— Її хребет був настільки скутий, що навіть дрібні маніпуляції могли його зламати. Були затиснуті корінці нервів. Мені довелося дуже довго працювати з нею. Зняти біль вдалося лише на 15-й день.

Щоб підготувати спину до процедур, її сильно розігріли лазером, ультразвуковими та акустичними хвилями. Робили ручний масаж, бо механічний не підходив.

— Допомогла лише інфрачервона сауна. Вона розігріла тіло так, що жінка не могла пручатися, і я потроху почав розробляти її спину. Зараз почувається добре. Двічі на рік проходить у нас курс по декілька днів. Цього вистачає на півроку.

Також у медичному центрі "Меднеан" роблять процедури магніто- та електротерапії. Завдяки пресомасажу "проганяють" лімфу та очищують організм від токсинів, тренують слабкі судини. Роблять також підводне витягування хребта. Лише торік у центрі допомогли 1800 людям. У центр приїздять лікуватися з усієї України.

Центр розташований у Чернівцях, на вул. Прип'ятській, 6а (р-н Цецино). Проконсультуватися можна і телефоном: 0(372) 567 100

чи 0(96) 923 25 33, www.mednean.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Через викривлення хребта паморочиться в голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути