пʼятниця, 23 вересня 2011 08:00

Бруд на руках покращує травлення

— 6-річна донька постійно пхає до рота брудні руки. Сварю її, але не допомагає, — каже киянка Владислава Євсюкова, 29 років. — Подруга скаржиться, що її 1,5-річна донька їсть стільки землі, що й какає нею. Чула, діти схильні тягти все до рота, бо часто в їхньому організмі бракує кальцію.

Лікарі радять щопівроку давати малятам вітаміни із мікроелементами. Тоді їм не кортітиме землі. Харківський педіатр Євгеній Комаровський пояснює, що брудні руки та ґрунт небезпечні для здоров'я дитини.

— Не дозволяйте дитині їсти пісок і землю, бо може бути розлад травлення і зараження яйцями глистів. Якщо маля все тягне до рота, дайте  тверде печиво або будь-який чистий предмет, який воно любить гризти. Хай рот буде постійно зайнятий.

Учені з Корнелльського університету у Нью-Йорку дослідили, що земля і брудні руки, навпаки, діють як щит проти паразитів та рослинних токсинів. Бруд потрапляє в організм у малих кількостях, тому стимулює імунітет. Так само діє вакцина. Також глина та земля виявилися корисними для шлунка. Вони сприяють травленню.

— Більшість глистів цілком безпечні для організму, й лише невелика кількість хвороб передаються людям від паразитів, — каже Джоель Вайнсток із медичної школи університету Таффтс. — Дозволяйте дітям ходити та гратися на землі босоніж, бабратися у багнюці. Необов'язково мити руки перед їжею. Тоді малята рідше страждатимуть на алергію й автоімунні хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Бруд на руках покращує травлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути