пʼятниця, 11 листопада 2011 00:30

Біль у спині й суглобах може бути лише "вершиною айсберга" важчого захворювання

—Попри значний технічний прогрес суспільства, проблему епідемії захворювань опорно-рухового апарата не вдалося вирішити й по сьогодні, —говорить кандидат медичних наук, невропатолог медичного центру "Інститут сімейної медицини" Роман Сулік.

— Біль у спині, колінах та плечових суглобах часто не сприймають серйозно. Із часом у спині формуються ділянки хронічного болю. У поліклініці людина отримує стандартне лікування у вигляді нестероїдних протизапальних препаратів, міорелаксантів та вітамінів групи В. Здебільшого така, на перший погляд, правильно обрана тактика не дає бажаного результату, і в найкращому разі пацієнт відчуває лише незначне поліпшення. Інколи людина проходить не один курс масажів та фізіотерапевтичних процедур, але жадане полегшення так і не настає. Причиною цього є хронізація болю і, як наслідок, цілком інші механізми його реалізації, Формуються так звані тригерні точки, які є "конденсаторами" больових відчуттів. Роками акумулюючи легкий біль, вони призводять до вираженого больового синдрому. Водночас мозкові центри адаптуються до болю, й тоді навіть після усунення основної його причини він продовжує турбувати пацієнта.

Лікування таких станів вимагає особливу увагу до пацієнта, чітке розуміння механізмів реалізації болю в конкретної людини. За таким принципом працюють фахівці "Інституту сімейної медицини".

— Сьогодні існують безліч методик впливу на центральні і периферичні центри болю, як-от голкорефлексотерапія, фізіотерапія, озонотерапія, методики постізометричної міорелаксації, фармакопунктури, акупресури, аурікулопунктури, не кажучи вже про звичайну фармакотерапію. Але ж чому тоді стільки людей живуть із постійним болем? Відповідь проста: лише скрупульозне вивчення хворого із виявленням усіх можливих джерел болю, зокрема тих, на які пацієнт не скаржиться, і надалі адекватний вибір методики впливу на кожне з цих джерел дає позитивний результат. Біль у спині й суглобах може бути лише "вершиною айсберга" важчого захворювання. Тому у випадках хронічного болю лише комплексний підхід може забезпечити відчутне покращення і тривалу ремісію больових відчуттів для пацієнта, —говорить Роман Володимирович.

Разом із тим, основою для розвитку больового синдрому в суглобах, спині є дегенеративні захворювання із ураженням міжхребцевих дисків, суглобових хрящів. Завдяки використанню сучасних методів лікування, таких як терапія ростовими факторами, клітинна терапія регенераторними препаратами, з'явилася можливість якщо не повернути процеси руйнування хрящової суглобової тканини у зворотний бік, то принаймні зупинити їх.

Тож питання болю —це питання якості життя кожного з нас. І ким ми хочемо бачити себе завтра, вирішуємо самі.

Ярослав Олегович Мірошников,

директор МЦ "Інститут сімейної медицини".

Адреса: м. Київ, вул. Німанська, 6.

тел. 0(44) 528 07 70

www.family-health.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Біль у спині й суглобах може бути лише "вершиною айсберга" важчого захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути