понеділок, 20 серпня 2012 05:45

Безплідні чоловіки можуть зачати здорових дітей

— 40-50 відсотків представників сильної статі не можуть самостійно зачати дитину. Показник чоловічого безпліддя в Україні стрімко зріс за останні десятиріччя. Серед причин — малорухливий спосіб життя, неякісне харчування, шкідливі звички, інфекційні захворювання. Але якщо чоловіки вчасно звернуться до фахівців, матимуть великі шанси народити здорового спадкоємця, — розповідає завідувач ембріологічного відділення львівської клініки репродукції людини "Альтернатива" Костянтин Граждан.

Під впливом реклами багато чоловіків вдаються до самолікуванням, вірять у чудодійну силу диво-засобів.

— Але такі препарати не допоможуть зачати дитину, навпаки можуть зашкодити. Наприклад, засоби від імпотенції типу віагри і справді покращують кровообіг статевих органів. Але не підвищують при цьому гальмують активність сперматозоїдів. Навпаки, а це негативно впливає на здатність до зачаття. Багато хто вживає вітамінні препарати, засоби рослинного походження та інші біологічно активні добавки. Вони можуть збільшити кількість сперміїв і покращити їхню рухливість. Але аж ніяк не впливають на їхню будову, що зумовлена патологією на генетичному рівні.

Активність чоловіка у статевому акті не є показником його здатності до дітородіння. Буває, надзвичайно слабка потенція поєднується з відмінною заплідненістю сперми. І навпаки, спермії сексуально активного чоловіка можуть бути недієздатні. Зазвичай таких чоловіків дуже важко примусити здати аналізи. Вони переконані, що не можуть народити дітей лише з вини дружини.

Якщо пара протягом року безуспішно намагається зачати, варто звернутися до репродуктолога. Здатність бути батьками перевіряють в обох. Зробити висновок щодо чоловічого здоров'я дає змогу спермограма — аналіз еякуляту. Це дослідження нескладне та інформативне.

— Критичними показниками вважають 20 мільйонів сперміїв в 1 мілілітрі еякуляту та 30 відсотків рухомих форм загальної кількості. Якщо показники нижчі — парі не обійтися без лікування в клініці екстракорпорального запліднення. Там, зазвичай, спочатку пропонують внутрішньоматкову інсемінацію. Ефективність цієї процедури становить в найкращому випадку 15-20 відсотків.

Після чотирьох невдалих спроб пару зазвичай скеровують на ІКСІ — введення одного сперматозоїда в яйцеклітину за допомогою мікроголки. Шанси завагітніти так набагато більші.

— Після невдалих спроб запліднення подружжя часто відмовляються продовжувати лікування. Вони зневірюються, падають духом. Буває, опускають руки через фінансовий стан, адже штучне запліднення — недешева процедура.

Раціональна діагностика є першим важливим кроком на шляху до результативного лікування. Наша клініка впровадила у практику HBA-тест, який визначає індекс зрілості сперміїв. Його проводять паралельно зі спермограмою. Якщо цей індекс є меншим за 60 відсотків, пацієнтам рекомендують одразу проводити штучне запліднення із застосуванням ІКСІ, незалежно від показників спермограми. Метод ПІКСІ дозволяє відібрати найякісніші сперматозоїди без ДНК-фрагментації, тобто без генетичних патологій. Далі відселектовані спермії вводять у цитоплазму яйцеклітин. А через 16-18 годин ембріологи перевіряють наявність пронуклеусів — ядер статевих клітин, які потрібні для утворення зиготи. Ембріони, отримані завдяки процедурі ІКСІ, мають нормальну здатність до розвитку. Протягом трьох-п'яти діб їх культивують в інкубаторах. Після цього репродуктолог за допомогою спеціального катетера переносить їх у порожнину матки разом із поживним середовищем. Такий шлях значно підвищує шанси завагітніти та в результаті економить кошти за невдалі спроби інсемінацій.

Доведено, що діти, народжені після штучного запліднення за допомогою ІКСІ, здорові. Вони не відрізняються за фізичним та розумовим розвитком від ровесників, зачатих природнім шляхом.

За консультацією до лікарів клініки "Альтернатива" можна звернутися за адресою:

м. Львів, вул. Героїв УПА, 73.

Тел.: 0(32) 232 77 83, 0(63) 230 18 72.

[email protected]

www.ivf.lviv.ua.

Зараз ви читаєте новину «Безплідні чоловіки можуть зачати здорових дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути