Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2010 00:45

Бджоли лікують радикуліт та безсоння

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Пасічник Григорій Теслюк із села Малятин Гощанського району Рівненщини у семи вуликах влаштував ліжка для людей. Каже, спання поблизу бджіл поліпшує кровообіг і благотворно впливає на суглоби
Пасічник Григорій Теслюк із села Малятин Гощанського району Рівненщини у семи вуликах влаштував ліжка для людей. Каже, спання поблизу бджіл поліпшує кровообіг і благотворно впливає на суглоби

Пасічник Григорій Теслюк, 65 років, із села Малятин Гощанського району Рівненщини лікує односельців апітерапією — продуктами бджільництва. Має у господарстві 60 вуликів. У семи з них можна спати.

— Завдяки бджолам почуваюся на 10 років молодшим, — запевняє. — У мене були остеохондроз, радикуліт. За два роки, що лікуюсь у вулику, все пройшло.

Вулики-ліжка сягають 2 м завдовжки, без матраца, мають сходинки. Зверху накриваються дерев"яною кришкою з віконцем. Обабіч є два отвори з густою сіткою — для доступу повітря. Під ліжком — понад 100 рамок і 200 тис. бджіл. Підходити потрібно з протилежного боку від льотка, щоб не дратувати комах.

Григорій Теслюк пропонує лягти і закриває кришку. Всередині тепло і приємно пахне. Чути гудіння рою.

— Полежте хоча б годину. Новачкам довше не треба. Узагалі для оздоровлення та лікування досить спати до 6 годин. Відчуваєте, як тепліє під спиною? Бджоли дають постійну температуру 36 градусів. Їхня мікровібрація дуже корисна для нервової системи. Під гул легко засинати, зникає безсоння. Повітря насичене ферментами бджіл, пергою, прополісом. Головне — не стукайте по стінках, не лякайте комах. Уночі ефект більший, бо у вулику збираються всі бджоли. Тоді як удень частина з них збирають нектар.

Пасічник та його дружина Ольга Леонідівна сплять у вуликах з квітня до жовтня. Головне, аби температура повітря вночі не опускалася нижче +8°С.

— Мені бджоли вигріли радикуліт, покращили кровообіг. Помагає при проблемах із хребтом — ліжко тверде, не дає прогинатися спині. Особливо раджу це людям після 30. Але перед тим обстежтеся в алерголога. Бджоли не люблять сильних запахів, тому перед спанням у вулику не можна користуватися парфумами. Також можуть покусати, якщо відчують запахи поту або алкоголю. Не робіть різких рухів, пасікою рухайтеся впевнено і спокійно. В жодному разі не відганяйте бджіл руками — зачекайте, доки самі відлетять.

На зміну погоди бджоли стають агресивні. Особливо нервують перед грозою. Тому лікування краще відкласти на сонячний день.

— До мене уже приїжджають із сусідніх сіл. Ні з кого грошей не беру. В одної 76-літньої жінки був радикуліт. Не могла навіть руку на корову підняти. А поспала кілька разів у моєму вулику — і пройшло, вигрілася.

Медики ставляться до експерименту скептично. Кажуть, лікування медом та іншими продуктами бджіл набагато корисніше й надійніше.

— Шкоди від спання над вуликом не буде. Думаю, стресу позбавляє сама атмосфера — вулик, бджоли, дивні запахи, затишок. А щодо інших хвороб — сумніваюся. Це чисто психологічний прийом — якщо людина вірить, то в одному випадку з 10 може допомогти, — каже Володимир Степанюк, лікар із Рівного.



Мед покращує тиск


Добова доза меду для дорослої людини — 120 г. У цьому продукті є понад 300 корисних речовин. Допомагає при захворюваннях верхніх дихальних шляхів та серцево-судинної системи. Вживання меду покращує артеріальний тиск, запобігає розвитку атеросклерозу. Масаж із медом проліковує м"язи та суглоби.

Квітковий пилок легко засвоюється організмом. Корисний для тих, хто має проблеми з кровотворенням, — збільшує кількість гемоглобіну в крові. Нормалізує роботу печінки та щитоподібної залози. Чоловікам для лікування простатиту варто приймати по чайній ложці пилку перед їжею. Різнокольорові зернятка означають, що вони зібрані з різних видів рослин. Що їх більше — то краще.

Перга — суміш меду та пилку, яку бджоли обробляють своїми ферментами, стимулює серцевий м"яз. Її вживають для лікування панкреатиту, дисбактеріозу, простатиту, захворюваннях кишкового тракту. Приймають натщесерце.

Прополіс має антимікробні й антивірусні, протигрибкові властивості. Якщо змішати розтоплені вершкове масло та прополіс у пропорції 10 до 1 — вийде загоювальний бальзам для ран. Прополісове масло допомагає при виразці шлунка — приймати по чайній ложці до їжі. Інгаляції з прополісом роблять при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Маточне молочко зміцнює імунітет. Дорослій людині достатньо щодня споживати 15 мг його.

Мертвих комах додають у каші

— Усі продукти бджіл можна використовувати і як ліки, і для профілактики хвороб, — запевняє Григорій Теслюк. — Наприклад, мертві бджоли — "подмор" можна обсмажити в олії й перемолоти. Потім додавати по дрібці в каші або супи для зміцнення імунітету.

Чоловікам від простатиту, аденоми простати та для підвищення потенції варто пити настій на "подморі". Для цього склянку мертвих бджіл варять у літрі води протягом 2 год. Відціджують і охолоджують.

— Можна робити спиртову настоянку — залити столову ложку молотих бджіл стаканом горілки. Настоювати у банці два тижні. Кожний день рідину треба трясти кілька хвилин. Настій приймати по 20–30 крапель щодня після їжі. Ефект буде вже за місяць.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли лікують радикуліт та безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути