Ексклюзиви
понеділок, 25 квітня 2016 00:55

4-річний Олександр Агурбаш міг померти уві сні

Автор: фото з родинного архіву Агурбашів
  4-річний Олександр Агурбаш із лікарями перед випискою зі столичного Інституту серця
4-річний Олександр Агурбаш із лікарями перед випискою зі столичного Інституту серця

4-річний Олександр Агурбаш із Маріуполя на Донеччині мав дві вроджені вади серця. Шлуночки були поміняні місцями, а перегородка між ними мала отвір. Легенева артерія — розширена, тому судини перебували під високим тиском від надлишку крові.

Олександра Агурбаша оперували тричі. Два роки тому в столичному Інституті серця звузили легеневу артерію, щоб міг нормально дихати і переніс операції на серці.

— До відділення хлопчика привезли 2-річним. Для такої вади це пізно. Але оперувати все одразу було неможливо через проблеми з легенями, — говорить Ірина Аксьонова, завідувачка кардіохірургічного відділення столичного Інституту серця. — Їх судини — дуже ніжні, не пристосовані до високого тиску крові. Ми створили штучну перепону, щоб до легенів потрапляло стільки крові, як у здорової дитини його віку.

Стан легенів стабілізувався за рік. Тоді медики закрили отвір між шлуночками серця. А в лютому 2016-го вшили штучний стимулятор ритму. Завдяки йому серце скорочується частіше.

— За рік після другої операції з'ясувалося, що схильність до порушення ритму в Сашка загрожує його життю. Удень хлопчик був активний, серцевий ритм — задовільний. А вночі серце скорочувалося повільно. Кардіостимулятор коштує 74 тисячі гривень. Ними держава забезпечує не всіх пацієнтів. Чекати не могли. Кожна ніч для хлопчика могла стати останньою. Гроші зібрав благодійний фонд.

Дитячий кардіостимулятор має батарейку. Без підзарядки працює п'ять-вісім років. Після того, як його вшили Олександрові Агурбашу, серце працює без перебоїв.

Новонароджені з вадами серця не мають сил їсти

— Немає ознак, за якими батьки можуть запідозрити ваду серця в новонародженого. Діти можуть бути сонливі або збуджені. Їм бракує повітря, мають задишку, відмовляються від їжі чи покриваються потом, — пояснює Ірина Аксьонова. — Груднічкам тяжко смоктати молоко.

Вади серця починають формуватися на третьому-четвертому тижні вагітності. З 18-го є можливість побачити їх на УЗД ­плоду.

Зараз ви читаєте новину «4-річний Олександр Агурбаш міг померти уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути