четвер, 03 листопада 2011 16:10

Стосунки на відстані загартовують шлюб - психолог

Стосунки на відстані загартовують шлюб - психолог

Як берегти стосунки на відстані і чи позначиться це на майбутньому шлюбі або вже створеній сім'ї кореспонденту Gazeta.ua розповів київський психолог Андрій Банацький.

"В Україні стосунки на відстані — це актуальна проблема. У нас кожна друга дружина чекає чоловіка з заробітків. У когось чоловік будує квартири в Москві, у когось збирає апельсини в Іспанії. Кожен п'ятий чоловік живе без дружини. Вона натомість миє підлогу в Італії або збирає ягоди в Польщі. Розлука — це справжнє випробування. Одні сім'ї вона зміцнює, інші — розбиває".

Як пережити довгу розлуку?

"По-перше, треба часто й багато спілкуватись. Мобільний зв'язок дуже дорогий. Але зараз є інтернет, скайп, соціальна мережа, аська. Не варто забувати про звичайне листування. Хоч листи йдуть довго, але вони є невід'ємним засобом зв'язку. Час спілкування краще призначити регулярно. Наприклад, зідзвонюйтеся щоранку. Це дасть вам відчуття безпеки і впевненості одне в одному, допоможе краще розпланувати решту дня.

По-друге, не забувайте ділитися один з одним пережитим — купили нову річ, зустріли спільного знайомого, пережили кумедну пригоду на роботі — це дрібниці, але вони створюють ефект присутності в житті одне одного. Тоді відчуватимете, що є частиною життя один одного".

Які основні причини змушують людей жити на відстані?

"Заробітки в першу чергу. Також багато хто їде навчатися за кордон. Навіщо далеко йти, у нас багато сімей не бачать одне одного по півроку: батько працює водієм маршруток у Києві або робить ремонти; а дружина з дітьми чекає у Львові, дівчина навчається у столиці, а хлопець чекає її у Харкові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад психолога, як відновитись після розлучення

Як підтримувати близьких, які живуть далеко?

"Ніколи не плачте у слухавку, навіть якщо дуже скучили. Жінки помилково думають: яке право я маю на щастя, коли мій коханий далеко від мене? Цим примушують свою половинку нервувати і переживати. Чим щасливіші ви, тим щасливіша ваша близька людина. Поставте себе на його місце. Якщо ви нещасливі, він теж буде незадоволений, буде постійно переживати й хвилюватись. Насправді за останніми дослідженнями, пари, які переживають розлуку й живуть на відстані, є найміцнішими. Півроку життя на відстані зміцнюють шлюб і подовжують його як мінімум на чотири роки. Сім'ї, які пережили розлуку, ніколи не підуть на розлучення".

Яких помилок допускаються пари, яких розлучила відстань?

"Часто сваряться через дурниці, а помиритись, коли так далеко один від одного, непросто. Ще й миритись правильно не вміють, бо ніхто не хоче йти назустріч і визнати свою провину. Хоч раз на рік людям потрібно бачитись. Ті, що живуть за 300 кілометрів одне від одного, можуть спокійно зустрічатись раз на 1-2 місяці, або й частіше. Жертвувати сімейним щастям заради грошей чи кар'єри, повірте, не варто. На старості не один про це шкодує".

Що допоможе швидше пережити розлуку, не зациклюватись на сумних думках?

"Треба підтримувати зв'язки з друзями й рідними, а не зациклюватись на бесідах з коханою людиною, обмежуючи власний життєвий простір. Підтримка і спілкування з друзями та родичами допоможуть швидше пережити розлуку.

Навіть під час розлуки не забувайте розвивати любов один до одного. Виявляти прихильність і доброту — це допоможе зберегти в сім'ї добро і любов. Вірність один одному на відстані є виявом цієї любові. Пара буде міцною, якщо чоловік і жінка достойні одне одного. Шукайте достоїнства, виявляйте любов і терпіння, а не гнів і злість. Розбіжності в думках бувають між усіма, але це не є приводом для сварок".

Зараз ви читаєте новину «Стосунки на відстані загартовують шлюб - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути