неділя, 04 вересня 2016 16:53

Як вирішити, чи варто продовжувати стосунки: 6 важливих питань

Як вирішити, чи варто продовжувати стосунки: 6 важливих питань

Усім, хто має сумніви, що не дозволяють їм назвати стосунки щасливими, Джил Вебер, клінічний психолог, фахівець в області міжстатевих відносин, пропонує відповісти на шість запитань.

Про це пише psychologies

1. Як часто ви відчуваєте негативні емоції?

Ми намагаємося ігнорувати тривогу і сумніви, аби не зустрічатися з непростими для себе висновками: стосунки не роблять нас щасливими. Замість того, щоб звинувачувати себе, придушувати свої почуття і намагатися дивитися на ситуацію більш позитивно, поставтеся до того, що відбувається чесно і відповідально.

Перший і найважливіший крок - розмова з партнером. Поспостерігайте за його реакцією: наскільки уважно він поставиться до ваших почуттів, чи запропонує щось у стосунках змінити, аби вам було комфортно, або почне дорікати вам. Це буде індикатором, чи має ваш союз майбутнє.

2. Чи дотримується ваш партнер свого слова?

Основа здорових стосунків - віра в те, що на людину, яка поруч з вами, можна покластися. Якщо ваш партнер обіцяє зателефонувати, провести з вами вечір або відправитися кудись на вихідні і часто не тримає слова, це привід задуматися: чи цінує він вас? Коли він підводить навіть в дрібницях, це руйнує довіру, позбавляючи впевненості, що кохана людина виявиться з вами в скрутну хвилину.

3. Що говорить вам інтуїція?

Закохуючись, ми так пристрасно бажаємо продовжувати відчувати це п'янке почуття, що ігноруємо власну інтуїцію, яка підказує - це не наша людина. Іноді люди пригнічують ці почуття роками і навіть одружуються, але врешті-решт стосунки руйнуються. Розлучившись, ми розуміємо, що в глибині душі передчували це з самого початку.

Єдиний шлях уникнути розчарувань - бути з собою чесними. Якщо вас щось насторожує, поговоріть про це з партнером. У переважній більшості випадків наш внутрішній голос не обманює.

4. Чи відчуваєте ви почуття ніяковості за партнера?

Якщо кохана людина своєю поведінкою ставить вас в незручне становище: провокує конфлікти при ваших друзях і родичах, навмисно зачіпає болючі для присутніх теми, демонструє погану вихованість, цей дискомфорт ви будете відчувати завжди. Чи готові ви уникати спільних зустрічей і бачитися з близьким колом тільки наодинці?

5. Що говорить вам досвід інших стосунків?

Ми часто чуємо, що над стосунками необхідно працювати. Частково це правда - ми повинні намагатися уважно слухати і дбайливо ставитися до партнера. Однак цей процес має сенс тільки в тому випадку, якщо він двосторонній.

Не буває стосунків, які починаються з почуття дискомфорту і тривоги, а потім, як за помахом чарівної палички, розквітають і приносять радість. Готовність розуміти один одного - основа щасливих союзів, і проявляється (або не проявляється) вона одразу. Швидше за все, ви погодитеся з цим, якщо згадаєте свої попередні стосунки.

6. Чи готові ви відкрито обговорювати з партнером гострі кути?

Ви не можете вільно говорити про те, що вас турбує, боїтеся негативної реакції партнера? Тоді ви прирікаєте себе на почуття самотності, яке може тягнутися довгі роки. Можливо, ваша невпевненість поширюється не тільки на стосунки з партнером, але і на інші сфери життя і потребує роботи над собою, виконати яку можете тільки ви самі. Але навіть в цьому випадку ви маєте відкрито, не боячись наслідків, говорити з партнером про те, що вам важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 помилок, які чоловіки і жінки роблять в шлюбі

Якщо ваші почуття не зустрічають розуміння, а після розмови близька людина продовжує робити боляче, це привід задуматися, чи потрібні ці стосунки.

Нагадаємо, чоловікам не подобається платити на першому побаченні - дослідження

Зараз ви читаєте новину «Як вирішити, чи варто продовжувати стосунки: 6 важливих питань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути