понеділок, 23 січня 2017 06:10

Зимовий сад влаштовують із південного боку

— Запроектувати зимовий сад можна під час спорудження дому. А можна добудувати пізніше — як веранду, — розповідає архітектор 37-річний Валерій Войченко із Черкас. — ­Однак у першому випадку витрати будуть менші на 20 відсотків.

— Зимовий сад на південному боці взимку може передавати сонячне тепло всередину приміщення, — продовжує. — Так зекономите на опаленні. А влітку рослини затінятимуть будинок. І не буде надто тепло. Також сад можна розташувати на південному сході. На півночі квіти ростимуть погано.

Скляний дах саду також допоможе заощадити.

— Якщо його звести під кутом 55–65 градусів — збиратиме сонячні промені й зігріватиме прибудову. Мінімальний кут нахилу — 30 градусів. Також сприяють економії тепла товсті вікна. Якщо ви хочете, щоб узимку в саду росла зелень — ставте їх з двома шибками та прокладками у рамах.

Щоб із землі не тягнуло вогкістю, у прибудові роблять товстий підмурок заввишки до п'яти цеглин.

— Підвищення від 15 сантиметрів і більше не пропускатиме вологу із землі. Його заливають цементом або викладають цеглою. Коробку роблять із дерева, алюмінію або сталі. Дерево екологічніше і тепліше. Металічні конструкції довше служать.

За рослинами в саду легше доглядати, якщо встановити автоматичний полив. У зимовому саду потрібна система вентиляції. Занадто гаряче повітря шкодить рослинам і не дає провітрювати приміщення.

— У теплому саду при температурі до плюс 20 градусів можна вирощувати ананаси, фігове дерево, гарденію, антуріум, китайську троянду, бегонію, — каже польський експерт із квітництва Алдона Закревська, 45 років, із Варшави. — Взимку, коли температура знижується до 7–10 градусів, можна вирощувати пеларгонії, кактуси, герань, примулу. Колись зимовий сад був привілеєм багатих. Облаштовували цілі оранжереї. Сучасні зимові сади не такі вишукані, зате багатофункціональні. І головне — доступні.

Зараз ви читаєте новину «Зимовий сад влаштовують із південного боку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути