пʼятниця, 20 січня 2012 00:15

Солом'яний дім коштує 120 тисяч гривень

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернополянин Володимир Федишин показує стіну із солом’яних тюків. Поверх сітки нанесе штукатурку
Тернополянин Володимир Федишин показує стіну із солом’яних тюків. Поверх сітки нанесе штукатурку

Тернополянин 29-річний Володимир Федишин звів для своєї сім'ї будинок із солом'яними стінами. На двоповерхівку із житловою площею 160 кв. м витратив близько 120 тис. грн.

— Цегляний будинок коштував би вдвічі дорожче, а в місті за стільки можна придбати хіба половину "сирої" однокімнатки, — каже Володимир. Працює системним адміністратором. — Три роки тому народилася дитина, треба було десь жити. Виріс в однокімнатці, хотів, щоби діти мали кращі умови.

Будуватися вирішив на батьківській дачній ділянці поблизу приміського села Петриків. В інтернеті натрапив на відео про будівництво із соломи.

— Я не фанат екології, але практичний. Зацікавився, бо сподобалися вартість і зручність.

У мережі Володимир познайомився з білорусом Євгеном Широковим, який будує із соломи споруди неподалік Мінська. Їздив до нього в гості.

— Здивувався, що звичайної пічки й охапки дров достатньо, щоб цілу ніч тримати таку хату теплою. Увечері господар показує мені градусник біля вікна. На ньому плюс 18. Зранку дивлюся — плюс 17. Пригадав наші сільські хати: щоб нагріти, треба пару днів палити. Якщо вночі не підкидаєш дрова, зранку носа з-під ковдри не висунеш.

2009-го залив фундамент будівлі.

— Цим ділом тесть займався, людина відповідальна, радянської закалки. Я тепер вивчив дебеени (будівельні норми. — "ГПУ"), виявляється, на такому фундаменті можна було й восьмиповерхівку цегляну будувати. Якби знав, зекономив би грошей.

2010 року будівництво припинив — збирав кошти. Торік навесні купив дерево на каркас для стін та перекриття. Працював удвох із помічником.

— Якби було четверо людей і всі добре знали це діло, виклали б усе за три тижні. А так — за три місяці.

Між подвійним дерев'яним каркасом стін уклали 450 тюків житньої соломи — її не їдять миші. До початку зими встигли покрити його сіткою, поштукатурити ззовні та частково ізсередини.

— Ідеально було б покрити стіни глиною, як хату-мазанку. Це й екологічно, і біопозитив одночасно. Але у нас клімат не підходить. Косі дощі змивали би глину — довелося б щороку поновляти. Тому покривали звичайною штукатуркою, пісок із цементом. Захищає не лише від вологи, а й від доступу повітря до соломи. Тепер вогонь не страшний.

Центральну стіну всередині вимурували з цегли. З одного боку в ній камін, з іншого — піч. По цеглі протягли електрокабелі.

— Газу вирішив не проводити. Невідомо, скільки коштуватиме. Опалюватимемо дровами, їсти варитимемо на електроплиті.

Наступного року сім'я планує переїхати в нове житло.

Зараз ви читаєте новину «Солом'яний дім коштує 120 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути