вівторок, 21 березня 2006 17:32

Кухонний ніж має "лягати" в руку

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  46-річний Олександр, продавець ножів на ринку ”Юність”, торгує виробами під марками відомих європейських фірм. Зізнається: більшість з них зроблено в Китаї. Пан Олександр демонструє найкращий, на його думку, набір за 268 гривень
46-річний Олександр, продавець ножів на ринку ”Юність”, торгує виробами під марками відомих європейських фірм. Зізнається: більшість з них зроблено в Китаї. Пан Олександр демонструє найкращий, на його думку, набір за 268 гривень

У родині 50-річного киянина Андрія Партенюка троє жінок — теща, дружина й донька. Тому про вимоги до кухонного ножа він знає не з чужих слів. Вже з десяток років пан Андрій захоплюється виготовленням кухонного приладдя. За цей час змайстрував близько ста ножів.

— Для кухонного ножа беру добру сталь зі старої пилки, вирізую і заточую лезо, а ручку роблю з дерева чи пластику, — розповідає чоловік. Особливу увагу Андрій Пилипович приділяє зручній ручці. Вона має бути середньою: не надто широкою і не дуже вузькою. А лезо у доброго господаря — завжди гостре.

— Зручність — це найголовніше у виборі ножа, — переконаний і 45-річний Володимир Бітюков, заступник директора київської фірми з виготовлення ножів ТОВ "Супутник". — Ніж перед тим як купити, потримайте у руках, і беріть той, що комфортно лежить у руці.

Від якісно зробленої ручки залежить, як довго річ служитиме. Якщо лезо "огорнене" по всій довжині ручки — ніж хороший. Як доходить тільки до середини — руків"я скоро трісне. Доведеться або викинути, або склеювати і мучитися, бо користуватися ним все одно буде незручно. У супермаркетах ("Сільпо", "Фуршет", "Велика Кишеня") такі продають за 12–22 грн.

У гарного кухонного помічника ручка тільки дерев"яна, бажано з бука чи дуба

 

У столичних магазинах можна знайти і добротні на вигляд ножі з пластмасовими ручками, які коштують від 18 до 100 грн, з дерев"яними — за 20–90 грн.

— У гарного кухонного помічника ручка тільки дерев"яна, бажано з бука чи дуба. Пластмасова висковзуватиме з мокрих або жирних рук, — каже пан Володимир.

Він також не радить купувати ножі, запаяні в упаковку, бо їх не можна роздивитися й випробувати. А щоб перевірити якість сталі, спробуйте вигнути лезо. Якщо сталь не товща 2 мм і не піддалася натиску — ніж зроблений з литого металу, його можна купувати. А погнулася — відкладіть подалі.

— З рук чи у переході брати ніж не варто. Там можуть підсунути річ, зроблену з невідомо якого матеріалу. Він служитиме недовго, швидко почорніє і затупиться, — стверджує 30-річна Аліна Садконюк, менеджер компанії "МТС", яка продає ножі різних виробників. — А магазини, де продають ножі, здебільшого мають сертифікати якості на продукцію.

Пані Аліна вважає, що ножі Запорізького заводу столових виробів не гірші за бельгійський "Бергоф", а коштують набагато дешевше. Якщо набір бельгійської фірми коштує від 200 грн, а окремо — від 30 грн/шт., то запорізькі ножі з пластмасовими ручками віддають за 8–19 грн/шт., а з дерев"яними — за 16–80 грн/шт.

Щоб ніж довго залишався гострим, фахівці радять берегти від гарячої води, не встромляти в землю і не відкривати ним консервні бляшанки.




 

Нагострити ніж коштує 3–5 гривень

Заточити ножа можна у багатьох кіосках, де виготовляють "ключ за 5 хвилин". Це коштує 3–5 грн. Одна зі спеціалізованих точок розташована біля столичного Володимирського ринку. За роботу треба віддати 3–4 грн. Гостроту ножа майстер перевірить при вас: розріже шматок цупкої тканини.

Дірки у лезі не для краси

На кухні зручніше користуватись універсальним ножем, але спеціальними ножами для різних продуктів працювати легше.
Ножем із 4–5 круглими дірочками на лезі зручно різати сир, він не прилипає і не скачується в грудочки.
Для хліба потрібен ніж із зубчиками різної довжини, тоді й черства, і свіжа паляниця наріжеться рівними шматочками.
Щоб порізати відварене м"ясо або шинку, ніж беруть такий, як для хліба, тільки з рівними зубцями.
Картоплю зручно чистити маленьким ножем, а нарізати — середнім або великим.

 


 

Добрий ніж має служити 15 років

У львівському супермаркеті "Фокстрот" на вулиці Княгині Ольги, 106, з широкого асортименту кухонних ножів найкраще продаються вироби швейцарської фірми "Вінзер". Продавці стверджують, що ця продукція хоч і дорога, зате дуже якісна.
— У нас є різні набори ножів: малі (6 штук), великі (12 штук), а також комплекти ножів з дощечками для нарізання хліба, овочів та м"яса, — розповідає менеджер-консультант Ярина Приймак, 23 роки. — Коштують кухонні інструменти 200–600 гривень. Продукція швейцарського виробництва вирізняється тим, що ці знаряддя самозаточуються.
Продавці "Фокстроту" кажуть, що найкраще купувати ножі в спеціалізованих магазинах. Це гарантія того, що вони служитимуть щонайменше 15 років.
— Якщо ви таки вирішили придбати кухонне приладдя на базарі, звертайте увагу на леза, — радить Ярина Приймак. — Там обов"язково має бути зазначена назва фірми. А лезо кріпиться по всій довжині ручки.

Олеся ПАСТЕРНАК

Зараз ви читаєте новину «Кухонний ніж має "лягати" в руку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути