середа, 28 жовтня 2009 17:56

Будинок із пляшок тепліший за цегляний

Автор: фото: Лілії Кушніренко
  Іван Гарбінський із Умані на Черкащині за два роки збудував заміський будинок із пляшок. Опалювати буде дровами
Іван Гарбінський із Умані на Черкащині за два роки збудував заміський будинок із пляшок. Опалювати буде дровами

Із 20 тис. пляшок уманчанин Іван Гарбінський, 70 років, збудував заміську дачу. Споруджував її два роки.

— Усе робив сам. Уручну викопав та залив фундамент, звів стіни, дах. На чердаку зробив кімнату. Люди мені дивувалися. Один чоловік зняв заміри, аби собі хату збудувати. Я все життя прожив у квартирі, мріяв про будиночок. Працював водієм, а на пенсію хати не поставиш. Потім прийшла така ідея. Будував у вільний від роботи час.

У будинку площею 64 кв. м дві кімнати, кухня, ванна, гараж, підвал. Стіни викладено пляшками, не оштукатурено.

— На будматеріалах суттєва економія. Дві скляні пляшки заміняють цеглину — сім-вісім тисяч цеглин зекономив. Крім того, пляшки є екологічно чистим матеріалом. Стіни добре провітрюються. І мають подвійну прослойку, бо повітря є в пляшках і між цеглинами. Із цегли виклав каркас дому. Усередині тепло, хоч опалення нема. Квіти на підвіконні не мерзнуть.

Пляшки Іван Гарбінський збирав на вулиці, по барах.

Пляшка взимку тримає тепло, влітку — прохолоду

— Домовився з дівчатами в кафе. Назбирають п"ять-сім мішків і дзвонять мені. На одну стіну йде не менше ніж 1000. Підходять квадратні й округлі. Сортував їх за формою, кольором, відбирав пошкоджені. Дуже брудні мив. Із кольорових викладав геометричні малюнки. Клав на  цементний розчин, зверху теж мастив цементом. Коли пляшки відпотівають, розчин починає плавати. Тому треба почекати з годину, аби підсох. Ганчіркою протирав дно, яке є декоративною прикрасою. Викладав шарами — шар квадратних, шар круглих. Круглі міцніші. Не тріскають навіть, якщо проїхатися по них машиною. Стіни тріщин не дають. Розбиту пляшку чи цілий блок можна замінити. Перекриття — дерев"яне.

Ізсередини стіни поштукатурено на 2 см.

— Менше не можна, бо відставатиме штукатурка. Між поверхами та сходами утеплив скловатою. Стелю зробив підвісною, дворівневою. Краї по периметру на 7 сантиметрів вищі за центр. Там умонтую лампочки. І посередині стелі дам світильник. Установив сантехніку, підвів електрику. Шкода, що газу на дачах немає. Палитиму дровами. До зими дороблю ремонт і переселюся.

Сусід Гарбінського 76-річний Володимир Коваленко 40 років працював будівельником. Каже, будинок із пляшок тепліший за цегляний на 20–30%.

— Кожна пляшка — невеличкий термос. Узимку тримає тепло, влітку — прохолоду. Закрите повітря в пляшці — добрий утеплювач. Такий будинок дуже міцний. Стоятиме, доки не знесуть.

Лазню склали із пляшок з-під "Ризького бальзаму"

106 років тому американець Вільям Пек у місті Тонопа, штат Невада, звів перший пляшковий будинок. Збудував його з 10 тис. пляшок із-під пива.

1968 рік — нідерландська компанія "Хайнекен" почала випускати пиво в пляшках з округлими боковинами і двома пласкими гранями. Їх використовують як будматеріал.

3-поверхова дача — найбільший будинок із пляшок. Розташований у російському Калінінграді. Стіни між кімнатами викладено з літрової тари для спирту та шампанського. Поряд — лазня із пляшок з-під "Ризького бальзаму".

Зараз ви читаєте новину «Будинок із пляшок тепліший за цегляний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути