понеділок, 17 листопада 2014 10:57
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Новий парламент виражає волю третини виборців

Центрвиборчком остаточно підбив підсумки позачергових виборів до Верховної Ради. Отже, із майже 31 мільйона виборців, внесених до списків, проголосувало понад 16 млн. Фактично це трохи більше половини. Із них 23%, а це 3,7 мільйона громадян, не будуть представлені в парламенті, оскільки проголосували за партії, які не подолали п'ятивідсотковий бар'єр. Тобто, біля 50 мандатів дістануться партіям-переможцям "на халяву".

Таким чином, волевиявлення народу спотворюється в нібито законний спосіб. Наразі новий парламент виражатиме волю тільки третини від загальної кількості виборців.

Приблизно така ж картина і на мажоритарних округах. Переможці в них набирали від 18 до 73 відсотків. Пересічний кандидат вигравав, набравши ледве третину голосів. Із обраних 196 кандидатів тільки 30 перемагали абсолютною більшістю. Раніше вибори в округах проходили у два тури, якщо в першому жоден з кандидатів не набирав понад 50%. Ця система більш справедлива, адже у другому турі один з "фіналістів" отримував абсолютну, а не відносну підтримку громадян.

Отже, держава, декларуючи демократичні принципи, насправді порушує їх. Через недосконале виборче законодавство мільйони людей позбавлені участі в управлінні державою. За таких умов збереження 5-відсоткового бар'єру недоцільне. У різні роки народні депутати пропонували знизити його до 3, а то й до одного відсотка. Та найсправедливішим, на мій погляд, має бути 0,44%. Таку "вагу" має депутатський мандат при кількості 225 партійних нардепів. Лише така норма відповідатиме Конституції України.

Таким чином у новий парламент могли б пройти "Свобода", "Громадянська позиція", Компартія, "Заступ", "Правий сектор" тощо. Звичайно, чим більше у Верховній Раді партій, тим важче нею "керувати". Але ж парламент — не колгосп, а представницький орган, який має виражати волю й інтереси якомога більшої кількості активних громадян. І народні обранці зобов'язані попри різні погляди та ідеології домовлятися і продукувати потрібні закони, а не перетворювати парламентську залу на бізнес-клуб чи ток-шоу.

Зараз ви читаєте новину «Новий парламент виражає волю третини виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути