вівторок, 18 квітня 2017 10:34
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Любов до Ердогана

Туреччина поділилася майже порівну. В неділю на референдумі турки змінили форму правління своєї країни – з 2019 року вона буде президентською республікою. У бюлетені було лише два слова "evet" і "hayir" - так або ні. 51,4% вирішили – "так" - й узаконили 18 поправок до чинної Конституції. Влада президента значно зросте. Реджеп Таїп Ердоган зможе особисто оголошувати надзвичайний стан і організовувати референдуми. Він не мав сумнівів, що переможе. 50 мільйонів голосів підрахували за ніч.

- Це все жахливо, - 26-річна Бушра збиває попіл до скляної попільнички. Ми відпочиваємо в готелі на березі Середземного моря. Липень минулого року, учора відбулася невдала спроба державного перевороту в Туреччині. Загинула добра сотня людей, тисячі поранених і ув'язнених. Біля моря – спокій і спека, але сидимо в ноутбуках, читаємо новини. Вона каже: - Аллах-Аллах, тепер доведеться закритися.

"Закритися" – це одягти хіджаб, як наполегливо радять ісламські богослови. Уся турецька преса якось жваво обговорювала дружину Ердогана - Еміне. Під час офіційних заходів з іноземними делегаціями вона одягла хустку. Відтоді минуло понад 5 років. Новина стала буденністю. З липня 2016-го закрили 150 засобів масової інформації.

"Так" Ердоганові сказала уся Центральна Туреччина. Проти - Стамбул, Анкара, Ізмір, курортні провінції й турецька діаспора з Європи. Інтернет так само поділений навпіл. Аватарки з "evet" висвічують червоним кольором у стрічці. Ті, хто проти, своєї думки не афішують. Про те, що не згодні з президентом, турки говорять стиха. "Він тягне країну назад", - колись писали на стінах.

"Я кохаю тебе, Ердогане!", - у запалі під новинами про референдум радісно коментує турецький знайомий. Пояснює: "Ми готові віддати життя за Туреччину!".

"У нас в усіх буде така можливість", - резюмує в особисті повідомлення іще один френд.
Ще до референдуму Ердоган афішував відновлення смертної кари.

Зараз ви читаєте новину «Любов до Ердогана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути