— Щороку, як не гляди, а фітофтора все одно впаде, якщо помідори ядом не попирскати. Себе труїти не хочеться. Почала крутити помідори зеленими. Розпробували в сім'ї, що так навіть смачніше, — розповідає 39-річна Людмила Січка з Немирова на Вінниччині.
— Цієї осені обірвала помідори зеленими й закрутила мариновані, в аджиці шматочками та зробила салат, — додає. — Мариновані роблю у півторалітрових банках. 3-літрова тиждень по холодильнику бовтається, а півторачки — саме враз.
У стерилізовані банки кладе по лавровому листку, по 10 горошин чорного та по 6 духмяного перцю, половину стручка перцю, накраяного кружальцями. В банку входить 1 кг митих зелених помідорів. Їх заливає окропом й накриває залізною кришкою, якою має закрутити. Так запарює 10 хв. Зливає воду. Має вийти літр. Додає по 2 ст. л. цукру та солі. Ставить на вогонь. Коли закипить, вливає 5 ст. л. оцту. Гарячим розсолом заливає помідори. Закручує, перевертає банки й накриває ковдрою. Стоять укутані, доки повністю охолонуть.
— Чогось усі рецепти із зелених помідор, які пробувала, закінчуються укутуванням. Найдовше гралася з помідорами в аджиці. Але то така смакота. Особливо для чоловіків на закуску. Для аджики перепускаю на м'ясорубку по півкіло болгарського перцю, червоних помідорів та яблук. Можна взяти по 250 грамів яблук і моркви. Смак буде багатший. Оце все зсипаю в каструлю. Чавлю туди два середні зубці часнику і всі спеції: 25 грамів хмелі-сунелі, 100 — меленого червоного перцю, по склянці солі, цукру, олії. Оцту — дві столові ложки. Поки закипить, кришу великими шматками 4 кілограми зелених помідорів. Навпіл маленькі, на четверо середні.
Висипає помідори в аджику, щойно та закипить. Помішує й варить на малому вогні 30 хв. За хвилину до готовності всипає порізану зелень кропу й петрушки. Розсипає в стерилізовані гарячі півлітрові банки. Закручує й накриває ковдрою.
— Салат має хитрість. Покришила 4 кіло помідорів і змішала із 150 грамами солі. Так стоїть 2–3 години. Потім відкидаю помідори на друшляк, а юшку виливаю геть. Сіль із них витягує гіркоту.
Доки помідори просолюються, ріже соломкою по 1 кг цибулі та болгарського перцю. 1 кг моркви тре на крупну тертку. В каструлю виливає 300 г олії й притушковує в ній цибулю. Кидає моркву, перець. Всипає 250 г цукру й помідори. Варить на малому вогні 30 хв. За 2 хв. до готовності додає 100 г оцту. Розкладає в стерилізовані гарячі банки з лавровим листком на дні. Охолоджуються також під ковдрою.
10 півлітрових банок зелених помідорів в аджиці виходить за рецептом на одну порцію.
У варення з помідорів доливають коньяк
Варення з помідорів трудомістке, але оригінальне й делікатесне.
— Я не граюсь. Це дочка має бажання таким займатись. Розрізає їх на четверо, але не до кінця й проварює. Води ллє на дно, щоб лише не підгоріли. Вистигають і через друшляк їх протирає, щоб тільки м'якоть була без кісток й шкурок. Тоді вже додає цукор й варить в три прийоми. Кожен раз кип'ятить хвилину-дві й охолоджує. За третім разом кладе гвоздику, тре цедру одного лимона і ллє трохи коньяку. То вже наприкінці, щоб не випарувався, бо не буде аромату, — розказує Людмила Січка.
На 1 кг м'якоті зелених помідорів треба стільки ж цукру, три-п'ять квіточки гвоздики. Коньяку теж довільно, приблизно 100 г. Коньяк можна замінити ромом.
Коментарі