Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2013 05:45

Яблучне повидло варять на цеглині

Автор: фото з сайта www.konservirovannye.ru
  Яблучне повидло готове, коли не стікає з ложки, а спадає. Таке зручно брати ножем і мастити на хліб
Яблучне повидло готове, коли не стікає з ложки, а спадає. Таке зручно брати ножем і мастити на хліб

47-річна Лідія Куценко з міста Сміла на Черкащині яблучне повидло в банках накриває капроновими кришками. Перед цим охолоджує, доки зверху не утвориться плівка.

— Яблука вибираю стиглі й "кашковиті". Мию і чищу від шкірки та насіння. На відро нарізаних дольок кладу три кіло цукру. Якщо солодкі, можна на кілограм менше. Як пустять сік, ставлю на плиту. Закиплять, тоді зменшую вогонь. За півгодини на конфорку кладу дві цеглини. Зсуваю, щоб язики вогню не пробивалися до дна миски. Часто помішую, бо пригорить.

Готовність перевіряє в чашці з водою.

— Капнула з ложки. Як не тримається купи, то треба ще варити. Готове розкладаю в стерилізовані банки й залишаю охолонути. Якщо закрити гарячим, на кришці буде роса, — пояснює Лідія Василівна. — Згодом може поцвісти. Мати згадувала, що колись повидло і варення розкладали в макітри й риночки. Ставили в теплу піч, аби схопилося шкірочкою. А тоді накривали лоскутком тканини і так зберігали.

55-річна Зінаїда Ткалич із Черкас у яблучне повидло додає цитруси. На 20 великих яблук бере 10 апельсинів і маленький лимон.

— Очищені дольки яблук, порізані на кубики апельсини і лимон варю до м'якості. Тоді охолоджую й перемелюю в блендері. Додаю два кіло цукру й варю ще з годину. Готове повидло має бути, як мармелад. Розкладаю в стерилізовані банки, що закручуються без ключа металевими кришками.

Зараз ви читаєте новину «Яблучне повидло варять на цеглині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути