пʼятниця, 27 травня 2016 05:05

Вінницький хліб готують на живих заквасках

  На підприємстві ”Вінницяхліб” печуть житньо-пшеничний хліб за старовинною рецептурою
На підприємстві ”Вінницяхліб” печуть житньо-пшеничний хліб за старовинною рецептурою

Вподобання українців щодо хліба відрізняються в залежності від регіону. Однак саме вінницький везуть із собою в інші області та далекі країни. У чому ж особливість нашого хліба, розповість директор підприємства "Вінницяхліб" Юрій Грабовський.

— Статистика виробництва та продажів показує відмінності у вподобаннях мешканців різних регіонів. Наприклад, у західному більше полюбляють заварні та житні вироби. У південному переважають продажі пшеничного хліба. А вінничани обирають житньо-пшеничний хліб. До того ж він має бути округлої форми. Понад 80 років "Вінницяхліб" випікає саме такий продукт. Тож споживач його впізнає і довіряє, — говорить Юрій Грабовський.

Підприємство проводило експеримент. Виявилось, що за однакової рецептури кількість проданих хлібин круглої форми значно більша, ніж овальної. Тож "Вінницяхліб" за роки своєї роботи фактично сформувала вподобання вінничан. Тому сьогодні з якісним хлібом у Вінниці асоціюється саме круглий.

З 1997 року "Вінницяхліб" випікає за ГОСТом стандартну булочку "Здоров'я". Однак майстерність технологів допомогла зробити її популярною. Цей продукт сформував феномен регіону — у нас 40 відсотків споживачів готові купувати булочки щодня. Тоді як в інших регіонах, для прикладу, західному, таку звичку має лише 4 відсотки покупців.

— Булочка "Здоров'я" — продукт номер один в категорії хлібобулочних виробів. Популярна завдяки універсальності та зручності, а також завдяки смаку, сформованим на підприємстві. Вже багато років нею снідають студенти й школярі. А в цієї аудиторії смаки мають властивість змінюватись. Тож на "Вінницяхліб" виріб доповнили висівками та кунжутом.

На "Вінницяхліб" збереглась технологія випуску житньо-пшеничних хлібів із використанням рідких заквасок. Ця технологія дорожча у виробництві, але дає змогу випікати традиційний "живий" хліб.

— Для виготовлення заквасок на заводі використовують лише живі культури. Жодних досипок, консервантів, стабілізаторів. Такий спосіб контролю дозволяє дотримуватися високих стандартів якості, — розповідає Юрій Грабовський. — Технологія має давню історію. Як випікали хліб наші прадіди? У печі залишали частину тіста — "колобок". Він потім був основою для наступного замісу. За такою ж схемою на "Вінницяхліб" залишають частину живих культур, закваски, для іншої партії. І це безперервний та тривалий процес. "Живий" хліб має кращий аромат та структуру. Довше зберігає свіжість.

У виробництві росте частка подових круглих хлібів. Також розвивається дорожчий сегмент. Споживач все більше шукає випічку із збагаченими рецептурами — з додаванням насіння льону, кмину, кураги, родзинок.

Більшає і поціновувачів батонів. Сьогодні їх випікають із добавками, які роблять смак багатшим. Наприкінці 2012 року ми оновили лінію з виробництва батонів. Завдяки лише новому обладнанню вінницький батон зберігає свої властивості в 1,5 разу довше в порівнянні з іншими.

Зараз ви читаєте новину «Вінницький хліб готують на живих заквасках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути