— Анісівка, Антонівка, Ранет — найкращі сорти для вина. Сочні, ароматні, — розказує 63-річний Микола Фіцик з Фастова на Київщині.
У вересні робить яблучне вино. На 10-літровий бутель бере п'ять відер яблук. Миє, розрізує начетверо й вибирає серединки. Витискає сік через електричну соковижималку. Виливає в бутель. Досипає 1 кг цукру та 400 г родзинок. Не миє, бо на сушеному винограді є дріжджі.
— Закрив кришкою пластмасовий бутель із ручками по боках. Продавався з нею. Хароший такий. Посередині кришки зробив дірку. У неї встромляю шланг, усе обліплюю пластиліном. Щоб у бутель воздух не попадав, бо скисне. Другий кінець — у банці з водою. Грає й булькає. Ставлю в хаті на теплому місці, бо в літній кухні вже холодно. Булькає собі місяців три-чотири.
Готове вино стоїть тихо. У воду перестає виходити газ. Тоді напій розливає для зберігання.
— Краще не одразу. Вино може догравати тихо і вихід газу буде непомітний. Бутель стоїть закупорений до півроку.
Коментарі