понеділок, 23 січня 2017 07:45

Телячі щоки не солять

Автор: ФОТО з сайта www.gastronom.ru
  Варені телячі щоки їдять зі смаженими овочами та кашею на гарнір
Варені телячі щоки їдять зі смаженими овочами та кашею на гарнір

— Телячі щічки будуть такі ж смачні, як стейк, якщо їх правильно приготувати, — каже 40-річна Світлана Соколова, шеф-кухар столичного ресторану "Креп де Шин". — Їх поливають соусом із печених кісток.

Телячі щоки варить 4–6 год. На 300 г наливає 1 л води і ставить на великий вогонь. Коли закипить, першу воду зливає, а щоки миє.

— Цей бульйон не використовую. Він занадто насичений.

Наливає стільки ж води і знову ставить на вогонь. Після закипання його зменшують, щоб страва мліла. Час від часу доливає воду.

— У бульйон кладу обпалені овочі. Вони нададуть аромату багаття й заберуть специфічний телячий присмак. Зовні вони чорніють, а всередині залишаються соковиті.

Розрізує на дві частини цибулину й морквину. Смажить на вогні, щоб почорніли. Чистить і кидає у бульйон. Додає 3–4 лаврові листки та 10 горошин чорного перцю. Не солить. М'ясо від цього стане жорстке.

— Обов'язково наливаю півсклянки червоного вина. Воно забирає різкий запах телятини.

Коли м'ясо звариться, охолоджує і ріже тонкими скибками уздовж.

— Сире різати не можна. Під час приготування зменшиться вдвічі. І вийдуть не щоки, а медальйони. Будь-яке м'ясо краще варити цілим шматком. Порізане стане сухе і без смаку, бо всі соки з нього виваряться.

Чистить цибулину та морквину. Ріже їх та крупний болгарський перець кубиками, соломкою або півкільцями. Ставить на середній вогонь сковороду і наливає 2 ст. л. оливкової олії та стільки ж вершкового масла. По черзі обсмажує овочі.

— У цьому мій секрет. Якщо змішати порівну олії та масла, цибуля стає м'якою і ніколи не підгоряє.

Для приготування щік бере готовий соус "Деміглас". Його вдома важко зробити. Для нього телячі кості та овочі обсмажують до коричневого кольору. Варять 20 год.

— Це французький соус. Його смак нічим не можна замінити. Найкраще підсилює смак телятини. Настільки пробуджує в роті смакові рецептори, що його хочеться їсти ще і ще. Він у міру солоний, із присмаком копченого.

1 ст. л. соусу заливає 1,5 склянки курячого бульйону. Можна водою. Розводить, як крохмаль для киселю. Виходить густуватий і темно-коричневий. Наливає в сотейник і ставить на малий вогонь, щоб соус почав булькати. Кладе щоки й обсмажені овочі. Накриває кришкою і залишає на 5–7 хв., щоб продукти обмінялися смаками. На тарілку викладає телячі щоки й овочі, поливає соусом. Виходить повноцінний обід.

Зараз ви читаєте новину «Телячі щоки не солять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути