понеділок, 27 травня 2013 00:45

Таврійські коньяки пахнуть чорносливом та горіхами

Автор: фото з сайта www.wineholding.com.ua
  Дім марочних коньяків ”Таврія” завжди виробляв напої винятково з винограду. Має найбільші в країні площі виноградників
Дім марочних коньяків ”Таврія” завжди виробляв напої винятково з винограду. Має найбільші в країні площі виноградників

Один із найдавніших виробників України — Дім марочних коньяків "Таврія" запрошує здійснити захопливу подорож у світ виноробства і коньячного виробництва. Це можливість для поціновувачів коньяку збагнути його таємниці та поринути у світ виноробного мистецтва.

Гості побачать увесь процес виробництва — від збору винограду до розливу в пляшки. Можуть повною мірою відчути атмосферу підвалів, на власні очі побачити галерею дубових бочок та бутів, у яких десятиліттями витримують найкращі коньячні спирти, й продегустувати найкращі напої.

Переваги "Таврії" в тому, що коньячний завод розташований поряд із виноградниками. Тут можна відчути аромат херсонських степів та винограду, що достигає під палючим південним сонцем. Колись у цих степах господарювали скіфські воїни, згодом — запорозькі козаки. Ці благодатні для виноградарства землі 125 років тому полонили європейських колоністів. Вони відчули особливу енергетику цього місця. Можливо, цим і зумовлений неперевершений смак таврійських коньяків.

Гості заводу зможуть переконатися, що винороби "Таврії", як стародавні алхіміки, розгадали таємницю "п'ятого елементу". Якщо перший — це земля, яка дає виноград, то другий — вода, прирівняна до вина. Третій — вогонь, подібний до дистиляції, четвертий — повітря, витримка. А п'ятий таємничий елемент і є коньяк, у якому знайшла втілення душа цього регіону.

Відвідування "Таврії" дасть змогу не лише осягнути тонкощі створення напою, а й познайомить з історією вітчизняного коньячного виробництва. Невипадково Дім марочних коньяків "Таврія" є визнаним зберігачем традицій коньячної спадщини України. Тут 1889 року створили перше коньячне виробництво. Тоді потомствені винороби й виноградарі Луї Гехлер, Юлій Маєр та Жан Жатон заклали маєток Основа, який став початком торгової марки "Таврія". Завдяки їм у цей край були принесені дбайливо збережені старовинні традиції французьких виноробів.

Спершу поселенці зіткнулися з тим, що сухі вітри наганяли піщані бурі, які засипали молоді саджанці. Одначе попри труднощі вина з цієї місцевості стали відомі в усій Російській імперії.

Європейські колоністи недарма обрали ці землі для вирощування винограду коньячних сортів. Особливості плантацій Дому марочних коньяків "Таврія" пояснюють тим, що мільйони років тому то було річище Дніпра. Унікальні ґрунти, сприятливий клімат і особливості виноградарства в регіоні заклали основи вирощування різних сортів винограду. Завдяки цьому вина й коньяки виготовляють із відбірної сировини. Унікальність ґрунтів надає винограду яскравого смаку й аромату. Тому таврійські спирти мають чіткий унікальний профіль із переважанням відтінків чорносливу, медових зацукрованих фруктів і горіхів. До того ж виноградники "Таврія" розташовані на одній широті з французькою провінцією Шаранта, батьківщиною коньяку.

Незважаючи на антиалкогольні кампанії радянських часів, "Таврія" завжди виробляла коньяки винятково з винограду. Підприємство не лише зберегло посадки, а й розширюється. Їх площа тепер 1400 га. Це найбільше в країні. Висока якість напою зумовлена повним циклом виробництва. Також — співпрацею з провідними європейськими фахівцями й українськими вченими.

Гостинність таврійських виноробів відповідає місії Дому марочних коньяків "Таврія" — розвивати культуру споживання українцями благородних напоїв. Популяризація коньячної культури особливо важлива в країні, де досі панують горілчаний та пивний стереотипи.

Відвідувачі в рамках екскурсії зможуть долучитися до традицій виробництва коньяку й осягнути тонкощі його дегустації, аби гідно оцінити майстерність таврійських виноробів.

Зараз ви читаєте новину «Таврійські коньяки пахнуть чорносливом та горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути