понеділок, 30 березня 2015 06:15

Святкове хачапурі 15 разів пересипають сулугуні

Автор: ФОТО: Ольга ШВЕД
  Шеф-кухар Леван Мепарішвілі розрізає гарячу ачму великим ножем, викладає на тарілки й подає. Рекомендує до страви червоне грузинське вино
Шеф-кухар Леван Мепарішвілі розрізає гарячу ачму великим ножем, викладає на тарілки й подає. Рекомендує до страви червоне грузинське вино

Кухар грузинського ресторану "Хінкальня" у Львові 32-річний Леван Мепарішвілі раз на тиждень готує національну грузинську ачму — хачапурі із сиром сулугуні.

— Ачма — королева всіх хачапурі у Грузії, — каже кухар. — "Хача" по-грузинськи — сир, "пурі" — хліб. Тому складники доступні й прості — яйця, сир, борошно, молоко. Хачапурі — як українські вареники. Прості, можна імпровізувати і їх люблять всі — багаті й бідні. Кожен регіон має свій варіант — по-аджарськи, по-мегрельськи. Ачму готують по всій Грузії. Це святкова страва на цілу родину. Відбирають найкращі продукти, найсвіжіший сир. Справу з тістом мають жінки, а от м'ясо, особливо шашлик, чоловіки беруть на себе.

Готує ачму відразу на 25 порцій. У глибоку миску вбиває 10 яєць, просіває 2,5 кг борошна, додає 0,5 л води. 10–15 хв. замішує тісто, розкачує в рулет, ріже на 15 шматків. Накриває чистим рушником. Дає вистоятися.

— Справжня ачма має 15 ша­­рів. Кожен перемазаний вер­шковим маслом і ­посипаний сулугуні, — кухар ­натирає двокілограмову головку сиру на крупну тертку. — В Україні хороший сир, але грузин­ський — жирніший, як і ­молоко.

Кожен шматок тіста дуже тонко розкачує, пересипає борошном, складає один на інший. У великій каструлі кип'ятить воду, підсолює. По одному відварює листки, виймає їх друшляком. На водяній бані розтоплює пачку вершкового масла.

— Вистачить півтори хвилини варити тісто, але потім треба на півхвилини опустити в холодну воду — щоб не злипалося. — радить Леван. Прямокутне деко густо змащує розтопленим вершковим маслом. Викладає перший відварений листок. Залишки, що виступають, обрізає гострим ножем. Змащує тісто маслом, густо посипає сулугуні. І так 15 разів. Останній шар посипає сулугуні й змащує маслом найбільше, аби була рум'яна скоринка. Одразу запікати ачму не можна. Має охолонути півгодини. Тоді ставить у розігріту до 200°C духовку на 15–18 хв. Останні 3 хв. підвищує температуру на 60°C, аби запеклася скоринка. Гарячу ачму розрізає великим ножем, викладає на тарілки й подає. Рекомендує до страви червоне грузинське вино.

У козинаки додають цукрову пудру

— Усі грузини люблять мед і горіхи. Тому козинаки подають для святкового столу і на щодень, — розповідає Леван Мепарішвілі. — Тим більше, десерт швидко готується. Дві склянки волоських горіхів січу дрібно ножем. Можна блендером, але мають відчуватися на зубах.

На глибокій сковорідці трохи підсмажує горіхи, додає 4 столові ложки липового меду і 3 — цукрової пудри. Швидко розмішує до однорідної маси. Вистеляє дошку пергаментом, змащує олією. Викладає масу рівномірно, накриває іншим листком пергаменту. Зверху розкачує качалкою. Ставить на кілька годин у холодильник. Розрізає на ромби. Горіхи можна замінити лущеним соняшниковим насінням, кунжутом, сумішшю горіхів, додати сушені родзинки, журавлину, сухофрукти. Козинаки можуть зберігатися у холодильнику кілька місяців.

Зараз ви читаєте новину «Святкове хачапурі 15 разів пересипають сулугуні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути