Наталя Кацман із Вінниці два роки тому спробувала десерт із єврейської кухні — пиріг "Флуден".
— Свекруха пекла. Дуже мені сподобався, але постіснялася спитати рецепт. Уже й забула про той пиріг, доки не побачила його у магазині, — розповідає.
Рулети "Флуден" продають по 39,6 грн/кг.
— Вони корисні, бо не містять цукру. По знайомих я знайшла два рецепти єврейського пирога. В одному за основу використовують дріжджове тісто, в другому — пісочне.
Для дріжджового треба 2 склянки борошна, пів — молока, три чверті — цукру, 150 г масла, на кінчику чайної ложки солі, 30 г дріжджів, 100 г родзинок, 400 г варення, 100 г горіхів товчених, пів чайної ложки кориці.
Молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, яйця, сіль. Борошно просіяти і додати туди масло. Замісити некруте тісто, дати підійти. Розділити його на дві частини, покласти начинку і закрутити рулет. Коли підійде, помастити яйцем. Випікати півгодини. Нарізати гарячим.
— Цей рецепт мені не дуже сподобався, тісто суховате і схоже на українські пиріжки. Пісочне краще. Треба 4 стакани муки, 2 яйця, 2 столових ложки сметани, по 50 грамів олії та масла, пів чайної ложки соди погасити уксусом. З усього замісити тісто і поставити в холодильник на півгодини. Потім дати постояти стільки ж у кімнаті і розділити на чотири частини. Хітом цього пирога є начинка.
Її господиня робить із двох здобних булочок середнього розміру. Тре їх на крупній тертці. Додає 100 г грецьких товчених горіхів, по склянці вишневого варення без рідини та родзинок. Натирає лимон, змішує з половиною пачки маргарину, 100 г масла і половиною склянки меду.
З тіста розкачує тонкі листки, змащує маслом, викладає начинку. Кожен скручує в рулет. Робить нарізи, бо коли спечеться, різати його буде важко. Він кришиться. Випікати треба півгодини. Гарячим його збризкують водою, посипають цукром і на кілька хвилин ставлять у духовку.
Пиріг не псується два місяці.
— Кожен шматок я завертаю в харчову плівку, щоб не підсихав. Начинку роблю ще з кураги, чорносливу та маку. Але з вишнею смачніше.
Коментарі